DOBRA PREPORUKA

Gdje pojesti dobre pržene lignje u Zagrebu? Donosimo listu od 10 mjesta gdje su najbolje

Donosimo listu zagrebačkih adresa na kojima se jedu najbolje pržene lignje i ovdje ih nemojte preskočiti

Kada razmišljamo o ručku petkom, na pamet nam instantno pada apsolutni klasik među ribljim specijalitetima - pržene lignje. Iako se čini kako je riječ o prilično jednostavnom jelu, vrlo je lako pogriješiti već pri samoj pripremi pa lignje često ispadaju premasne i prežilave, nedovoljno hrskave ili slane. Pažnju svakako valja usmjeriti i na omjer kolutića i krakova, a veliku ulogu pri posluživanju ovog jela igraju i prilozi. Uz kvalitetno napravljene krumpiriće, krumpir ili grah salatu te domaći tartar, i jednostavno jelo poput prženih lignji poprimit će sasvim drugačiju dimenziju.

Srećom, do sada smo već obišli velik broj zagrebačkih restorana i isprobali ih u svakakvim formama pa tako danas možemo izdvojiti ona mjesta na kojima se uživa u provjereno dobrim primjercima. U nastavku ih donosimo čak 10.

image
Littleny

BISTRO AMFORA

Jedan od najboljih odabira svakako će biti Amfora na Dolcu, tik do ribarnice. Možete biti sigurni kako ćete ovdje dobiti porciju najsvježijih lignji, no svakako dođite što ranije, posebice vikendom kada se kod Amfore na stol i porciju jela od svježe ribe čeka u redu. Nije ni čudo s obzirom na to da su cijene ovdje također prilično niske pa ćete tako za pržene lignje morati izdvojiti svega 50-ak kuna.

Adresa: Dolac 2

image
Neja Markicevic/Cropix

MIMICE

U slučaju da ipak ne uspijete ugrabiti svoju porciju prženih lignji u Amfori, na samo nekoliko koraka od trga nalazi se lokal iz kojeg se svakodnevno šire omamljujući mirisi pržene ribe. Upravo zato, vrata Mimica ne možete promašiti. Spustite se u podrum ovog kultnog restorana pa u njihovim lignjama, koje mnogi nostalgično svrstavaju među najbolje u gradu, uživajte za gablec ili brzi ručak u gradu.

Adresa: Jurišićeva ulica 21

image
Restoran Mimice Web Page/

KAI STREET FOOD

Varijanta hrskavih prženih lignji s malim zaokretom čeka vas i u KAI-u. Tamo smo, naime, nedavno jeli sjajne, hrskave lignje s chimichurri umakom, aiolijem i kremastom krumpir salatom po cijeni od 76 kuna. Kako su nam u KAI-u rekli tada, ideja je bila napraviti klasik koji svi vole, ali na malo drugačiji način, a u tome su, rekli bismo, i uspjeli. Dobro je dodati i kako jela iz KAI-a možete naručiti i putem dostavnih servisa.

Adresa: Jurišićeva ulica 2A

image
Privatna Arhiva/

BICKO

Odmaknete li se od centra i krenete prema zagrebačkoj Areni, na adresi Karlovačka cesta 24, čeka vas restoran Bicko, mjesto na koje odlazi ciljano, ili na dobar gablec ili pak na jedan od njihovih specijaliteta iz posebne ponude. Osim kozlića ispod peke, mliječnih praščića i teletine, ovdje možete isprobati i poneko riblje jelo, pa tako i omiljene pržene lignje. Dolaze u kombinaciji s prženim krumpirićima i tartarom i koštat će vas 74 kune. Bicko ima i vlastitu dostavu.

Adresa: Karlovačka cesta 24

image
Restoran Bicko Facebook/

KOD ŠIME

Na drugom kraju grada, kod tržnice Kvatrić, ovisno o raspoloženju, izdvajamo čak dva mjesta. Kultni restoran Kod Šime nalazi se preko puta tržnice i, osim bogatih gulaša i slasne teletine, ovdje možete probati i lignje na čak tri načina; pržene, punjene i na žaru. Posljednji put kada smo posjetili ovaj restoran, cijena prženih kretala se oko 55 kuna, a porcija je na stol stigla u kombinaciji s prilogom i tartar umakom.

Adresa: Martićeva ul. 62

image
Privatna Arhiva/

TRITON NA KVATRIĆU

Zaželite li se pak predahnuti od obilaska tržnice Kvatrić, svakako svratite i do Tritona, malog fast fooda u sklopu same tržnice. Osim slasnih lignji, ovdje možete probati i drugu sitnu prženu ribu poput gavuna, papalina i srdela, a dolazi u kombinaciji s različitim salatama te krumpirićima. Cijene se kreću od 20 za porciju papalina do 55 kuna za pržene lignje. Triton svoje poslovnice ima i na Trešnjevci te u Utrinama. Dobro je dodati i kako Triton također nudi dostavu putem dostavnih servisa.

Adresa: Šubićeva ulica 40

KOD DEDE

Još jedna adresa za provjereno dobre pržene lignje jest i Kod Dede u Prečkom. Iako specijaliziran za pripremu jela s roštilja kao što su ćevapi, ražnjići i pljeskavice, petak Kod Dede ipak je rezerviran za riblje specijalitete. Pržene lignje s krumpirićima ovdje ćete platiti 60 kuna.

Adresa: Prečko 5C, Prečko

image
Koddede.com/

KOD VUKUŠIĆA

Želite li pauzu na poslu iskoristiti kako treba, bistro Kod Vukušića na zagrebačkom Žitnjaku baš uvijek će biti dobra ideja. Petak obavezno rezervirajte za zasitnu porciju ribica ili prženih lignji, koje ćete ovdje također platiti 50-ak kuna, a dolaze u kombinaciji s tartar umakom i prženim krumpirićima. Dobro je dodati i kako se u blizini nalazi i pivovara The Garden Brewery pa, ostane li vam vremena, svakako svratite i na hladno točeno pivo.

Adresa: Slavonska avenija 22D

image
Kod Vukušića Facebook/

MAREDO GRILL

Skrenete li sa Savske poprijeko u ulicu Florijana Andrašeca, vrlo brzo naći ćete se ispred Maredo grilla. Riječ je o restoranu u koji se oduvijek odlazi na mesne specijalitete, no prošle su godine svojim gostima predstavili i novu, bogatu ponudu jela od svježe ribe. U Maredu smo tako probali sjajan fritto misto, prženu sitnu ribu s limunom i domaćim tartar umakom (75 kuna), a odličan odabir bit će i klasične pržene lignje koje ovdje dolaze u kombinaciji s prženim krumpirićima i tartarom i koštat će vas 69 kuna. Svakako je dobro napomenuti i kako je ekipa iz Mareda trenutno na kolektivnom godišnjem sve do 16. kolovoza, a kada restoran ponovno krene s radom, njihova jela možete naručiti i putem dostavnih servisa.

Adresa: Ulica Florijana Andrašeca 14

image
Maredogrill.com/

RIBICE I TRI TOČKICE...

Ribice i tri točkice također su jedno od omiljenih mjesta Zagrepčana kada su u pitanju riblji specijaliteti. Među bogatom ponudom koja uključuje riblje juhe, rižota, tjestenine, školjke, oradu i brancina, pa čak i popularni fish and chips, pronaći ćete i nezaobilazne lignje. Ovdje ih pripremaju na žaru i frigane, a porcija će vas koštati 60 kuna. Osim u simpatično uređenom restoranu, Ribice i tri točkice ima i od pogleda dobru sakrivenu terasu, a jela možete naručiti i putem dostavnih servisa.

Adresa: Preradovićeva ul. 7, 10000, Zagreb

image
Ribiceitritockice.official Instagram/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:04