PROVJERENO DOBAR RECEPT

Pune su tržnice rotkvica! Volimo ih svježe, ali pripremljene na ovaj način totalno su nam otkriće

Rotkvice mogu biti puno više od hrskave grickalice, evo kako ih pripremiti da bi bile još ukusnije

Tržnice su pune mladog luka, rotkvica i zelenog lisnatog povrća. I dok sa špinatom, blitvom i mladim lukom znamo što i kako, imamo nebrojeno mnogo ideja, rotkvice uvijek nekako završe u jednostavnim salatama ili ih grickamo svježe, još mokre od pranja. Ponekad ih kratko obradimo pa napravmo bruschette, kao što je to slučaj ovdje, ali na način na koji ih je pripremila Slavica Šagolj još ih nismo isprobali, a tako su dobre.

image
Berislava Picek/Cropix

Za pripremu njezinog jela, koje je odlično toplo i hladno, a dobro funkcionira samostalno, ali i kao prilog, trebat će vam nešto više sastojaka, ali rezultat će biti kombinacija koju nećete tako brzo zaboraviti. Poslužiti je možete i za kakvu posebnu priliku, večeru ili ručak koju pripremate s posebnom pažnjom za odabrane goste, ali je i pripremiti samima sebi na kraju dugog, napornog radnog dana ili tjedna. Pobrinite se samo da u hladnjaku imate vezicu rotkvica i spremni ste za kuhanje. Recept Slavice Šagolj već vas čeka u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

GLAZIRANE ROTKVICE

Trebat će vam:
2 vezice rotkvica s listovima
maslinovo ulje
1 češanj češnjaka
100 g gorgonzole
50 g badema
1 žlica kandiranih usitnjenih marelica
1 žlica kapara
grančice timijana
Za dressing:
4 žlice maslinova ulja
sol
papar
sok 1/2 limuna
korica 1/2 limuna
Priprema:
U manju zdjelicu stavite sve sastojke za dresing, izmiješajte ih te stavite sa strane. Rotkvice dobro operite, pogotovo lišće, te malo osušite kuhinjskim papirom. Veće rotkvice prerežite napola, a manje ostavite cijele. Grill tavu zagrijte, dodaje maslinovo ulje te na laganoj vatri ispecite rotkvice, pazeći pritom da vam lišće ne izgori. Pečene rotkvice servirajte na veći pladanj. Po njima raspodijelite nasjeckanu gorgonzolu, kapare, kandirane marelice, nasjeckane bademe i grančice timijana. Sve sastojke prelijte pripremljenim dresingom. Po želji sve još začinite svježim paprom i kojim zrnom krupne soli.


image

Dobra hrana, proljeće 2025.

Kreativno Rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/cropix/

Više ovakvih, pravih proljetnih recepata i priča možete pronaći i u novom broju magazina Dobra hrana, koji vas već čeka na kioscima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 18:40