Recept dana: Jesenska bravetina s njokima

Tradicionalni dalmatinski recept zaboravljen od novih generacija!

Ima i zanimljiva legenda koja kaže da je 1600 godine baš dalmatinska kaštradina spasila moćnika Veneciju- opustošenu kugom. Baš dalmatinska kaštradina je Veneciji vratila život, a Venecija i dan danas slavi spomen na te dane običajem kuhanja kaštradine.

Bravetina je svježe ovčje meso u pravilu starije od dvije godine. Meso koje se lagano “vari” do večeri na komaštrama. Jelo koje grije i daje snagu za vrijeme prvih mrazeva ili prvih hladnih bura dalmatinskog krša. Kaštradina je pak suha bravetina. U doba kad nije bilo zamrzivača; dio ovčjeg mesa bi se kuhao svjež, a ostatak se sušio u “kužinama” nad ognjištem. Najčešće bi se sušili buti i plećke kao djelovi ovce sa najviše mesa.

Možete ju pripremiti na više načina. Ja je često pomiješam s junetinom u sarmama,na lešo u juhi, na gulaš ili pak na pašticadu od buta, no bravetina se može i peći kako nam je opisala naša Julija, inače autorica bloga Torta, pinjur, pjat.

Za zarolano “brave” trebat ćete:

  • Odkoštena ovčja plećka
  • sol
  • čili papričica
  • 2 žlice senfa
  • 5-6 režanja bijelog luka
  • 7-8 dužih komada tanko narezane lagano prosušene pancete
  • 10-ak listova kadulje
  • 2 žlice svinjske masti
  • kuhinjski konac- za povezivanje

Cijeli recept pročitajte ovdje .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 00:14