PET DOBRIH RECEPATA

RECEPTI S DIVLJIM ŠPAROGAMA: Samoniklo bilje koje je najukusnije najjednostavnije pripremljeno!

Strasti prodavača na tržnicama su se malo stišale, ponuda povečala pa je i cijena pala, pa ako ih ne berete, nego nabavljate na tržnicama, sada je prilika da si priuštite koju fritaju ili pak isprobate različita jela za koje donosimo recepte. A, ako ih samo kuhate (za fritaju), nemojte baciti vodu. Nije baš ukusna, ali je vrlo zdrava!

Uzgojena se šparoga prije smatrala delicijom i mogla se naći na jelovniku samo onih dubljeg džepa. Danas je, pak, obrnuto. Uzgojene možemo nabaviti čak i sa polica dućana i supermarketa, a preko cijele godine, ako baš želimo, koristiti one iz staklenke. Međutim, divlja šparoga, pogotovo prvih dana kada se pojavi na tržnicama skuplja je od najfinije ribe i mesa. Apsurdno. Dati za mac (kako kažu u Istri i Primorju za stručak ovog samoniklog bilja) pedeset kuna nije baš lako, a onima, koji itekako paze na troškove domaćinstva olako.

Pogotovo na kontinentu gdje se nema prilike krenuti u berbu mladih izdanaka biljke koja je u rodu s ljiljanima, a raste po kršu, na rubovima šuma i šipražja i livadama u cijelom mediteranskom pojasu. Ne samo da je ukusna (ne vole je samo oni koji zaziru od gorkog), nego i vrlo zdrava jer je bogata glutationom, jednom od najvažnijih antioksidansa koji je zaslužan i za čišćenje organizma i rutinom, flavonoidom koji smanjuje kolesterol i krvni tlak te jača organizam.

Integralna tjestenina sa šparogama i mladim lukom

StockFood

Mini quiche sa šparogama i vlascem

StockFood

Krumpir pizza sa šparogama i pestom od medvjeđeg luka

Pita od šparoga i sira

StockFood

Miješano povrće sa slaninom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 10:43