IZ AMERIKE

RECEPTI S MLJEVENIM MESOM: Mini burgeri

 Marko Miščević / Hanza Media
Jedu nam se burgeri!

Za peciva:

450 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
75 g maslaca
50 g šećera
40 g svježeg kvasca (1 kockica)
8 g soli
premaz: jaje, sezam ili mak

U posudu za miksanje stavite toplo mlijeko, šećer i kvasac te miksajte s nastavcima za tijesto 4 minute. Pomiješajte brašno sa soli i polako dodajte u posudu. Kada se sve sjedini, dodajte maslac i miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od stranica posude. Tijesto prekriti prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku oko jedan sat. Kad tijesto odstoji, na pleh stavite papir za pečenje, oblikujte mini kuglice težine oko 45 g i ostavite tijesto na sobnoj temperaturi da se diže 45 - 60 minuta. Prije pečenja kruščiće premažite razmućenim jajetom i posipajte sezamom. U zagrijanoj pećnici na 170°C pecite peciva 30 minuta. Prije posluživanja dobro ih ohladiti.

Za umak:

1 glavica crvenog luka
češanj češnjaka
žličica smeđeg šećera
žličica dimljene paprike
žličica jabučnog octa
2 žličice Worcester umaka
6 žlica ketchupa

Sitno narezani luk i češnjak popržite na maslinovu ulju, dodajte smeđi šećer. Kad se šećer otopi, dodajte mljevenu dimljenu papriku, jabučni ocat, Worcester umak i dobro pomiješajte. Na kraju dodajte ketchup, sol i papar.

Mješavina za burgere:

500 g miješanog mljevenog mesa
1 žlica maslinova ulja
150 g dimljene šunke
1 glavica ljubičastog luka
žličica mljevene dimljene paprike
sol i papar

Na maslinovu ulju popržite sitno nasjeckan luk i komadiće dimljene šunke. Kad je gotovo, maknite s vatre i pustite da se ohladi. Meso začinite solju, paprom i dimljenom paprikom te dodajte prethodno popržen luk i šunku. Sjedinite sastojke i pustite da malo odstoji. Oblikujte male pljeskavice i ispecite na vrućem ulju, na toplu odmah stavite listić sira. Ohlađene kruščiće prerežite po pola, na donji dio stavite umak, meso, svježu rajčicu narezanu na ploške, zelenu salatu i poklopite gornjim dijelom peciva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:56