Ako ste na tržnici ili u supermarketu kupili lijep komad ribe, a mislite da baš i niste vješti u pripremi i bojite se da ga ne uništite, šakrtoc je opcija s kojom ne možete pogriješiti. Vrlo jednostavan način pripreme rezultirat će sočnom, aromatičnom ribom kojoj uvijek možete dodati i povrće po želji, a dok se sve zajedno peče, pripremiti možete i jednostavan prilog ili, još bolje, sve zajedno upakirati u paketiće i ubaciti u pećnicu.
Danas vam, primjerice, donosimo recept Nastasje Chiare Petrić za oslića u škartocu s bulgurom, posljednjim cherry rajčicama i tikvicama sezone i grahom. Priprema uopće nije komplicirana, a u papir za pečenje umotat ćete kompletno jelo, koje zatim po vađenju iz pećnice jednostavno možete prebaciti na tanjur i poslužiti uz zdjelu salate. Naravno, oslića ili neku drugu ribu uvijek možete u škartocu pripremiti i bez dodatka priloga, samo pratite vrijeme pečenja, jer ribi ne treba dugo, i pola posla već ste obavili.
OSLIĆ U ŠKARTOCU
Trebat će vam:
500 g fileta oslića
1 šalica bulgura
2 šalice povrtnog temeljca
1 tikvica
1 šaka cherry rajčica
400 g bijeloga graha
6-7 kalamata maslina
½ žličice suhog ružmarina
malo maslinovog ulja
1 limun
Priprema:
Filete oslića očistimo od kosti i narežemo na manje komade. Bulgur prelijemo s temeljcem da odstoji pola sata. Tikvice i rajčice operemo i narežemo na manje komade te pomiješamo s grahom i maslinama. Povrće prelijemo s malo maslinova ulja, ružmarinom, začinimo solju i paprom te sve sastojke dobro izmiješamo. Izrežemo papir za pečenje ovisno o tome koliko "škartoca" radimo. Na dno posložimo namočeni bulgur dodajući još par žlica temeljca koji je ostao pri dnu posude, zatim na njega stavimo par žlica povrća, preko njega filete oslića i po jedan kolut limuna na vrh. Sve zajedno zalijemo maslinovim uljem i dobro zatvorimo. Pečemo ih na 200 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta. Servirajte uz kuhani slani krumpir.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....