Kada je bila mala, moja mama neko je vrijeme živjela u Americi, što je značilo da smo moja sestra i ja kasnije, kada bi nam pripremala doručak, povremeno imale priliku uživati u pravim američkim palačinkama. I to s pravim javorovim sirupom, koji je mamin ujak donosio kada bi došao u posjet. Danas je ulogu majstorice od američkih palačinki preuzela moja sestra, koja ih priprema za svoje kćeri, a ja se tek povremeno počastim nekakvom zdravijom inačicom. Osim danas, kada mi je u zraku od jutra slatkasto mirisao javorov sirup, i morala sam zamutiti smjesu.
Budući da sam uvijek više slani tip, posebice kada su u pitanju doručci, dio smjese sam odvojila i napravila palačinke s lukom i čvarcima, koje su ispale odlično, i koje ću odsad često ponavljati. Gotove su u pola sata, posebice ako ih napravite veće, a poslužiti ih možete s malo grčkog jogurta, sjeckanim mladim lukom i, primjerice, kozjim sirom, kao što sam to učinila ja. I najbolje od svega, osim doručka, mogu biti i sasvim dobar brzinski ručak ili večera, uz dobru salatu, pa čak i namaz od avokada, ako želite prijeći sve granice i spojiti ga s finim domaćim čvarcima. Ova smjesa za palačinke je, dakle, odlična i za slatku varijantu, ali i za slanu, pa je tako možete zamutiti u jednoj posudi, podijeliti na dva dijela i usrećiti baš svakog za stolom.
Slano-slatke palačinke
Trebat će vam:
250 ml mlijeka (ja sam koristila zobeno, ali može i kravlje)
1 jaje
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
1 žličica šećera
180 g brašna
2 žlice otopljenog maslaca + još za pečenje
Dodatno: javorov sirup, mladi luk, čvarci, jogurt, sirevi, naresci...
Priprema:
U zdjeli umutite mlijeko, jaje, šećer i sol. Dodajte otopljeni maslac, pomiješajte pa dodajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro pomiješajte u gustu smjesu. Za slatke palačinke, pecite odmah na otopljenom maslacu i dobro zagrijanoj tavi. Za slane palačinke, u smjesu ubacite sitno sjeckani mladi luk, čvarke, sir prema želji, začinsko bilje... Pomiješajte i pecite na dobro zagrijanoj tavi i otopljenom maslacu. Palačinke možete peći i poklopljene s jedne strane, okrenuti ih pa završiti otklopljene. Slatke poslužite s malo maslaca i javorovim sirupom, a slane s jogurtom, sirevima, narescima...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....