ČETIRI DOBRA RECEPTA

Salata, glavno jelo i desert: kilogram krušaka košta 2 eura, iskoristite ga za pripremu kompletnog ručka

U Francuskoj se, primjerice, kruške često kombiniraju sa sirom i u raznim salatama, a u Italiji je česti gost i u rižotima

Jesen je vrijeme kada priroda nudi svoje bogatstvo u obliku sočnih plodova, a među njima se posebno ističu kruške. Ovo voće elegantnog izgleda, glatke teksture i slatkog suptilnog okusa prava je zvijezda u kulinarskom svijetu. Kruške se ne koriste samo u slatkim desertima, već mogu postati i i sjajan dodatak slanim jelima jer njihova slatkoća pruža savršeni kontrast slanim i začinjenim namirnicama. U Francuskoj se, primjerice, kruške često kombiniraju sa sirom i u raznim salatama, a u Italiji je česti gost i u rižotima. I zato vam donosimo dva odlična recepta u kojima ćete krušku odlično iskoristiti u slanim jelima.

Salata s kruškom, roquefortom i orasima

image
Marko Maščević/

Rižoto s kruškom i gorgonzolom

image
Marko Miščević/

Postoji mnogo sorti krušaka, a razlikuju se po sočnosti, slatkoći, hrskavosti i mekoći. I svaka ima posebne karakteristike koje ih čine idealnima za različite vrste jela. Mekanije i sočne nalazimo u francuskim tartovima i desertima, a one čvršće i manje slatke mogu se koristiti u inovativnim slanim salatama i sirovim jelima. Kruške su prilagodljive i svestrane i zato ih toliko volimo! Odlično se ponašaju i u kolačima i tortama, pa vam donosimo još dva slatka i preuksuna recepta.

Čokoladni kolač s kruškom

image
Marko Miščević/

Kruške su definitivno dar jeseni, a kako nam uskoro dolazi zima trebamo što prije iskoristiti njihovu sezonu. Ako niste od pečenja torti i kolača možete isprobati i ovaj vrlo jednostavan recept, a sve što trebate jest kruška, orasi, začini i pećnica.

Pečene kruške s medom, orasima i začinima

image
Gresei/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

4 slatke kruške

brusnice po želji

4 žlice nasjeckanih oraha
1/4 žličice mljevenog cimeta
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića,
4 žličice meda

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prepolovite kruške i izvadite im jezgru. Položite kruške na lim za pečenje okrenute jezgrom prema gore. Svaku polovicu kruške pospite s oko 1/2 žlice oraha, malo cimeta i muškatnog oraščića i brusnica i na kraju svaku polovicu prelijte s 1/2 žličice meda i pecite 25 do 30 minuta ili dok kruške ne omekšaju. Po želji poslužite uz grčki jogurt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:26