VIDEO RECEPT

Samo jedan mali dodatak ove oblatne čini savršenima i uvijek ćete im se vraćati

U novom video specijalu Dobre hrane Melani Varda pokazuje nam kako napraviti neke od tradicionalnih božićnih keksića, koji već generacijama čine blagdane slađima i malima i velikima

Ostalo nam je još samo malo vremena do Božića, ali taman dovoljno da napravimo jedan od onih kolača kojima i treba malo vremena da, prije serviranja na blagdanski stol, otpuste i zasjaje u svoj ljepoti okusa. Stoga, dobro organizirajte vrijeme između poslovnih i obiteljskih obaveza, na vrijeme nabavite namirnice i ugodite si tako što ćete napraviti ovaj jednostavan kolač bez pečenja kojem tek rijetki mogu odoljeti. Zato danas, nakon recepata za preukusne medenjake, pahuljaste vanilin kiflice, mnogima drage mekane čokoladne raspucance te nezaobilazne krancle ili linzere donosimo recept za još jedan klasik!

image
Biljana Blivajs/Cropix

Naime, ove smo se godine odlučili pozabaviti malim slatkim keksićima koje svi vole i počastiti vas nekim od božićnih klasika naših krajeva, koji će prije svega pomoći neiskusnima u pečenju kolača, a možda podsjetiti i neke iskusnije koliko je ljepote u jednostavnim receptima. Pa u posljednjem nastavku našeg video specijala donosimo provjereni recept za čokoladne oblatne, kolač koji nije potrebno peći i za koji se nikako ne možemo odlučiti je li nam bolji čim se napravi ili kad malo odstoji.

image

Vlasnica slastičarnice Meli, Melani Varda

Biljana Blivajs/Cropix

Melani Varda, vlasnica poznate slastičarnice Meli na zagrebačkoj Trešnjevci, u gužvi između pečenja kolača za već zatvorene božićne narudžbe, u novom nastavku pokazuje nam kako ona radi svoju preukusnu čokoladnu oblatnu kojoj prženi lješnjaci daju posebno dobar okus, pa zato zdjelu u kojoj napravite kremu nikako nemojte odmah potopiti u vodu, već probudite dijete u sebi i s guštom je obližite.

Pogledajte video recept!

ČOKOLADNE OBLATNE S PRŽENIM LJEŠNJACIMA

Trebat će vam:

2 jaja
200 g šećera
2 rebra čokolade za kuhanje
250 g maslaca
1 vanilin šećer
100 g mljevenih prženih lješnjaka
oblatne

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Priprema:

U većoj posudi zakuhajte vodu i potom smanjite temperaturu na najmanju. Na tu posudu stavite zdjelu ili manju posudu u kojoj ste prethodno pomiješali cijela jaja sa šećerom. Kuhajte neprestano miješajući oko 15 minuta. Kada se šećer rastopio i smjesa je postala blijeda i lagano pjenasta, dodajte u nju čokoladu natrganu na kockice i nastavite neprestano miješati. Temperaturu sad možete pojačati na srednje jaku, ali miješajte sve dok se ne pojave mali mjehurići u kremi. Sad u kremu dodajte maslac i miješajte dok se sve ne rastopi. Po želji, u kremu možete dodati orahe, bademe ili lješnjake, najbolje pržene pa usitnjene.

Kad je kuhana, kremu maknite s vatre i u potpunosti ohladite pa krenite mazati oblatne tako da posljednja kora ostane nepremazana (obično je u paketu 5 kora oblatni). Namazanu oblatnu na kraju dobro pritisnite kako bi se krema lijepo rasporedila, pa na zadnju koru stavite sloj masnog papira za pečenje, a na njega dvije teže knjige, dva kilograma šećera ili litru, dvije mlijeka u tetrapaku. Tako pripremljenu oblatnu ostaviti preko noći u hladnjaku da se stisne. Neposredno prije serviranja režite na prutiće, kocke ili rombove.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Dobro je znati! Kolač pripremite barem dva dana prije posluživanja kako bi oblatne omekšale. U smjesu možete staviti i neke druge orašaste plodove ili sušeno voće, ali ga što sitnije nasjeckajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 09:51