DOBRE IDEJE

SAVIJAČE, ŠTRUDLE I PITE ZA JUNAČKI POČETAK TJEDNA: I od kupovnih kora možete napraviti slasne smotuljke koji će se razgrabiti u trenu!

 Marko Miščević
Priprema vučenog tijesta od kojeg možete raditi savijače, štrudle, gibanice, bosanske pite i još svakojake ugljikohidratne divote pravi je “vojnički” početak tjedna

Dobra vijest je da od kilograma brašna možete napraviti dva srednja protvana nekih od ljepotica i ljepotana u nastavku, što će biti dovoljno i za ručak i za večeru. Ako pak niste vješti s rukama, napominjemo da se svi ovi recepti mogu pripremiti i s kupovnim korama za savijače (jufkama) pa smo zato ubacili i dva recepta upravo s njima. Dobro je znati da i suhe kore za savijače možete vrlo jednostavno napraviti sami, samo razvučeno tijesto ostavite da se osuši, najbolje na zraku ili, još bolje, propuhu. U tom slučaju tijesto ne razvlačite toliko tanko kao što biste to napravili u slučaju da kore odmah koristite već nešto deblje, da baš stolnjak ispod njih ne proviruje. Na dodir ćete osjetiti kad su potpuno suhe i takve je najbolje čuvati u hladnjaku i pažljivo njima rukovati.

Vučeno tijesto

Zagreb, 140819. Izrada bureka i slanih pita. Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Burek (Pita s mesom)

Zagreb, 140819. Izrada bureka i slanih pita. Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Štrudla od jabuka

Sisak, 120916.
U selu Bok pored Siska brali smo stare sorte jabuka.
Selo je zasticeno kao nematerijalno dobro i nalazi se na obali rijeke Save.
Uz pomoc mjestana nasli smo i nabrali 4 sorte jabuka, radili smo jabucni ocat i spremali jabuke za zimu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Međimurska gibanica

Biljana Gaurina / Hanza Media

Mazanica

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:55