JEDNOSTAVNE, A TAKO DOBRE

Sezona šljiva znači samo jedno! Danas radimo brze knedle bez krumpira, s tijestom od svježeg sira

Kada vam se ne da čekati da se krumpir za tijesto skuha, ovaj recept itekako će vam dobro doći

Ubrajate li se u grupu onih koji obožavaju knedle, ali vam je najteži zadatak kod pripreme upravo čekanje da se krumpir skuha, poslužite se receptom Darka Debića, iskoristite prečac i meke, sočne knedle sa šljivama napravite još brže. Ova varijanta radi se od svježeg sira i griza, a dodaje se još i brašno, jaja te malo soli.

Kako nam je rekao Darko, knedle uglavnom uvijek radi s ovim tijestom, a budući da je okusom neutralno, od njega radi i male kuglice kao prilog uz pirjana mesna jela u umaku. Samo tada u tijesto, naravno, dodaje više soli.

image
Darko Debić/

Budući da se trenutno na tržnicama mogu pronaći male, slatke domaće šljive, ovo vrijeme je upravo idealno da se, ako još uvijek niste, okušate u pripremi knedli na ovaj način. Kako nam je rekao Darko, inače autor bloga i Instagram profila Samo jedan griz, on u šljive ponekad dodaje i malo šećera ili, još bolje, kuglicu marcipana pa ih tek tada omota tijestom. Tako ostaju još slađe i ukusnije.

RECEPT ZA KLASIČNE KNEDLE

Kada su kuhane, obavezno ih uvalja u zapečene krušne mrvice s maslacem i šećerom, a mi bismo dodali i da ih, po želji, možete poslužiti i uz žlicu kiselog vrhnja i malo cimeta. Ta je kombinacija posebno ukusna na jesenske kišne dane. U nastavku ostavljamo recept.

Trebat će vam:

3 jaja

120 g maslaca

150 g griza

150 g brašna

500 g svježeg kravljeg sira

malo soli

12 do 14 šljiva

marcipan ili šećer za staviti u šljive

Za krušne mrvice:

150 g krušnih mrvica

100 g maslaca

30 gr šećera u prahu

2 vanili šećera

cimet

Priprema:

Sir staviti u cjedilo kako bi se dobro ocijedio. U veću zdjelu staviti sir, na sobnoj temperaturi (ili u mikrovalnoj) omekšali maslac i jaja, dobro sjediniti vilicom. Dodati griz, brašno, malo soli. Kuhačom umijesiti tijesto koje je dosta mekano, položiti ga na prozirnu foliju u obliku valjka, zamotati i staviti u hladnjak na sat vremena. Šljive oprati, izvaditi im koštice, na mjesto koštica staviti malo marcipana ili šećera.

Tijesto izrezati na 12 do 14 jednakih dijelova. Dlanove lagano nauljiti, uzeti jedan komad tijesta i oblikovati prstima kao malu čašicu, staviti punjenu šljivu i pažljivo dlanovima oblikovati glatku kuglicu. Bitno je sve dobro spojiti kako se u kuhinju ne bi probušile. Imati malo ulja u zdjelici, po potrebi vrhovima prstiju nanositi na dlanove kako se tijesto ne bi lijepilo.

U veliki lonac staviti vodu, malo soli i šećera, odabrati što širi lonac kako bi svaka knedla imala svoje mjesto. Okruglice stavljati u kipuću vodu, lonac lagano protresti, ako je potrebno vilicom odvojiti knedle od dna i kada voda ponovno zakuha smanjiti vatru i jako lagano kuhati knedle 15 do 20 minuta.

Za krušne mrvice maslac ugrijati na tavi i u vruću masu dodati krušne mrvice, pržiti do zlatno žute boje, dodati šećer, vanili šećer i cimet. Kuhane okruglice vaditi iz vode i uvaljati u pripremljene krušne mrvice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:31