VJEČNI KLASIK

Skuhajte pivca u vinu sa šampinjonima i dobrim crnim vinom pa ga poslužite uz štrucu od krumpira

 Shutterstock
Ovo jelo najbolje će biti pripremiti vikendom, kada imate dovoljno vremena za pripremu, razmišljanje i uživanje u mirisima i okusima

Trebat će vam:

Pivac oko 1,5 kg
250 g šampinjona
100 g dimljene domaće slanine/pancete
500 ml crnog suhog vina, npr. plavac
15 malih kapulica (ljutika)
300 ml temeljca od sitniša od pivca
1 mrkva
¼ korijena celera
2 - 3 režnja češnjaka
2 jušne žlice nasjeckane majčine dušice
2 - 3 grančice lista peršina
2 lovora
0.03 l dobrog konjaka
muškatni oraščić

Priprema:

Pivca narežite na komade i kratko popržite na malo maslinovog ulja, pa izvadite sa strane. Na tu masnoću staviti slaninu narezanu na fete, mladu kapulicu prerežite na polovice, a gljive na četvrtine. Sve kratko popirjajte i izvadite. Vratite pivca u lonac, podlijte s pola vina, dodajte mrkvu i celer izrezan na kolutiće, narezan peršin, češnjak i začine. Kuhajte desetak minuta, pa dodajte temeljac. Poklopiti i lagano kuhajte dok pivac ne omekša (cca 60 minuta). Zatim dodajte slaninu, gljive i kapulicu te kuhajte još 15 minuta. Nakon toga meso izvadite i stavite na toplo mjesto, dodajte preostalo vino i reducirajte umak na pola. Dodajte po guštu malo konjaka, oraščića, maslaca, posolite i popaprite te kratko prokuhajte. Spojite s pivcem.

Sve poslužite sa štrucom od krumpirova tijesta.

Za štrucu:

Napravite tijesto za njoke (krumpir je važan, po mogućnosti mona lisa), cca na kilu krumpira, 3 - 4 domaća jaja, 250 g maslaca, 100 g naribanog parmezana, soli i brašna koliko popije, da tijesto ne bude pretvrdo. Tijesto razvaljajte na pola centimetra, kao za roladu. U tavici rastopite maslac, dodajte krušne mrvice, kroz prste dalmatinskog začinskog sušenog bilja, toliko gusto da se može mazati po tijestu. Sve skupa zarolajte, zamotajte u krpu, krajeve vežite konopom i kuhajte u uzavreloj vodi s malo soli dok štruca ne ispliva. Kad ispliva, kuhajte još petnaestak minuta, da ne ostane sirova iznutra. Ne vadite iz krpe do služenja jer će se u protivnom na štruci stvoriti korica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:45