Hit recept

Sladoled od jagoda s tri sastojka gotov je za minutu, a ne trebaju vam ni vrhnje, a ni šećer

 Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto
Ponekad je jednostavno - jednostavno najbolje, barem tako misle korisnici društvenih mreža koji su ovom receptu dodijelili gotovo 300 tisuća "palčeva gore"

Sezona jagoda mnoge od nas mami da se ovim sočnim voćem počastimo svaki dan. Neki ih jedu svježe ubrane, drugi s njima rade kolače i torte, postoje i oni koji ih služe uz slatke ili slane salate, ali i oni koji u njihovom okusu najradije uživaju uz kremaste deserte u čaši. I tako ovih dana pečemo torte i kolače, ledeni vjetar, krostatu, Pavlovu, štrudlu, a uskoro ćemo kuhati i pekmez. A s obzirom na to da su nam temperature već pomalo ljetne, od jagoda se može napraviti i sladoled. Činjenicu da tako razmišljaju mnogi najbolje potvrđuje jedna nedavna objava na Instagramu u kojem je podijeljen recept za sladoled od samo tri sastojka, koji je realno gotov za minutu (ako ne računamo vrijeme koje nam je potrebno da zamrznemo jagode i rashladimo posudu od blendera), prikupio gotovo 300 tisuća lajkova.

Ovako pripremljen sladoled odlično je rješenje i za sve one koji paze na prehranu ili ne smiju konzumirati mliječne proizvode, ali i za one koji su na paleo i keto prehrani. A odličan je i zato što dokazuje da vam za pripremu dobrog sladoleda uopće ne treba skupi uređaj baš za tu namjenu.

image
Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto

Hladno osvježenje s jagodama

Trebat će vam:

  • 700 g zamrznutih jagoda
  • 3, 4 žlice meda ili javorova sirupa
  • 100 ml kokosovog mlijeka

NIJE OBAVEZNO: po želji možete dodati sok polovice limete i listiće metvice za ukras

Priprema:

  1. Jagode zamrznite. Izvadite ih iz zamrzivača i ostavite na sobnoj temperaturi par minuta.
  2. Posudu od blendera ohladite u zamrzivaču prije korištenja na pola sata.
  3. U blenderu pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu i odmah poslužite.

Želite li, pak, isprobati sorbet od jagoda i đumbira, koji budi sva osjetila, pripremite ga prema ovom receptu.

I zanimljivost za kraj. Ako ste se pitali što je sorbet i koja je razlika između njega i granite, tada valja naglasiti kako se sorbet vrlo često naziva i ‘‘lažni sladoled‘‘. Isprva je bio osvježavajuće piće, a danas je desert. Pripravlja se od zaleđenog voća ili voćnog soka i bjelanjaka uz dodatak alkohola. U restoranima se vrlo često koristi za "ispiranje" nepca između sljedova. S druge strane, granita se radi od pirea od voća, šećera i vode. Razlika je u teksturi. Sorbet je gladak, nalik sladoledu, a granita ima teksturu ledenih pahuljica budući da se dijelovi voćnog pirea, šećera i vode stružu tijekom procesa zamrzavanja. O ovoj temi više možete doznati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 21:39