I hladi i godi

Sladoledna torta od limuna, malina i beze kora ‘kupila‘ nas je na prvi pogled, imamo recept

Food blogerica Tamara Sudić iz brenda foodOna svoje je popularne sladolede odlučila pretvoriti u ledenu poslasticu

U bespućima Instagrama naišli smo na sladolednu tortu koja je naše skrolanje zaustavila u stopu. Objava je bila od food blogerice Tamare Sudić, o kojoj smo prošlog ljeta pisali jer je svoje pratitelje, ali i sugrađane u Starom Topolju i okolnim mjestima u Brodsko-posavskoj županiji osvojila izvrsnim domaćim sladoledima. Med koji koristi u sladoledima njena obitelj sama skuplja, a ledeni desert koji spravlja, na njeno iznenađenje, postao je pravi lokalni hit.
Upitali smo je nedavno čime planira oduševiti pratitelje svog brenda foodONA narednih vrućih mjeseci: "Ovo ljeto sam uz sladoled stavila u ponudu i sladoled torte. Tu me vodila ‘zero waste‘ misao jer koristim naša domaća jaja i bjelanjci su mi bili višak u procesu izrade sladoleda. Pavlovu obožavam, a macaronse još više pa je tako nastala podloga za tortu od beze kore", objasnila je i dodala da joj je okus uvijek prioritet, ali da voli i kada je hrana vizualno privlačna.

image
Privatna arhiva

"Željela sam jednostavnost i estetiku pa sam dugo eksperimentirala s kalupima i dimenzijom torte. Pronašla sam divno pakiranje i torte bi mi jedva stale u kutiju pa je bilo dosta potrage za idealnim kalupom. Odabrala sam silikonski jer ne moram koristiti plastičnu foliju ni papir za pečenje kore, iako plastična folija da uzorak na sladoledu koji mi se baš sviđa", nasmijala se i ispričala nam da je torta za koju nam je ustupila recept prošla katastrofu s kalupima: "Iz plastičnih kalupa nema šanse da vam izađe sladoled bez da se raspadne, ali uz puno zaglađivanja, kamufliranja (zato su tu liofilizirane maline), rezanja kore, na kraju je ispala baš dobro", ističe.
"Recept je iskušan samo u aparatu za sladoled i ako ga nemate postoji mogućnost da će sladoled imati kristaliće leda u sebi", upozorila je za kraj Tamara.
image
Privatna arhiva

SLADOLEDNA TORTA S MALINAMA I LIMUNOM
Za beze koru:

4 bjelanjka
200 g šećera u prahu
250 g badema

Bjelanjke izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije početka izrade kore. Ugrijte pećnicu na 150°C. Bademe stavite peći 7 minuta pa ih ohladite. U multipraktiku ih sameljite do brašnaste teksture i dodajte 100 g šećera pa sve skupa povežite. Bjelanjke miksajte dok se ne zapjene pa dodajte žlicu po žlicu šećera. Kada smjesa postane glatka i sjajna, završite miksanje i špatulom lagano umiješajte bademe sa šećerom. Ako želite deblju koru, cijelu smjesu stavite u kalup promjera 24 cm. Inače podijelite smjesu na dva dijela i pecite u kalupima od 23 cm. Možete je peći u limenom kalupu s odvojivim dnom (u tom slučaju koristite papir za pečenje) ili u silikonskim kalupima. Kore pecite na 150°C 25 minuta. Pustite da se skroz ohlade. Ako koristite silikonske kalupe, kada se kora ohladi, stavite sve zajedno u zamrzivač čime ćete spriječiti pucanje prilikom vađenja.

image
Privatna arhiva

Za sladoled od limuna:
4 žumanjka
150 g bagremovog meda
500 ml vrhnja za šlag
300 ml mlijeka
korica dva organska limuna
sok jednog velikog limuna
žličica ekstrakta limuna (ovaj dio možete zamijeniti votkom ako nemate ekstrakt)
mahuna vanilije
Mahunu vanilije prerežite na pola i izvadite sjemenke. Stavite sve u mlijeko i vrhnje i zakuhajte na laganoj vatri. Smjesa ne treba prokuhati. Do tada miksajte žumanjke s medom dok smjesa ne posvijetli. Izvadite mahunu vanilije i lagano dodajte vruće mlijeko i vrhnje u žumanjke. Miješajte cijelo vrijeme. Kad povežete sve skupa, dodajte sitno ribanu koricu limuna i kuhajte na laganoj vatri 12-15 minuta. Prebacite u drugu posudu i stavite hladiti smjesu barem šest sati. Najbolje je skuhati je navečer i ostaviti preko noći u hladnjaku. Prije nego što kremu ubacite u aparat za sladoled, iscijedite jedan veliki limun i sok umiješajte u nju. Ovaj korak je zadnji jer se krema zna pretvoriti djelomično u sir ako ubacite kiselinu odmah. Pratite upute svog aparata za sladoled. Ako koristite limeni kalup, obložite ga prozirnom folijom (i dno i rubove), stavite pečenu beze koru i nju premažite sladoledom. Stavite u zamrzivač.
image
Privatna arhiva

Za sladoled od maline:
4 žumanjka
150 g bagremovog meda
mahuna vanilije
200 g svježih ili smrznutih malina
500 ml vrhnja za šlag
300 ml mlijeka
Skuhajte kremu na isti način kao i kremu za sladoled od limuna, koristeći vrhnje za šlag, mlijeko, vaniliju, žumanjke i med. Ako koristite smrznute maline, izvadite ih sat vremena prije pravljenja sladoleda i prelijte s dvije žlice meda. Isto napravite i sa svježim. Kada je krema dobro ohlađena, stavite je u aparat za sladoled. Pet minuta prije kraja, ugasite aparat i dodajte maline. Još malo miksajte kako bi se maline raspale i obojile kremu. Sladoled stavite u silikonski kalup s uzorkom ili u limeni kalup obložen prozirnom folijom i zamrznite. Ako ste pekli dvije kore, možete ih iskoristiti pa napraviti tortu na kat s dvije kore. Kad se sve dovoljno smrznulo, izvadite torte iz kalupa i složite tortu. Dekorirajte po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:27