Za njega ne znate

Starinsko bosansko jelo koje tek rijetki još znaju pripremiti, pojest ćete baš u slast

 Screenshot Youtube/Slatki Kutak & Slanutak
Riječ je o jelu koje se pokušava sačuvati od zaborava, pa se danas u susjednoj nam zemlji nerijetko priprema i na većim okupljanjima
Riječ je o jelu koje se pokušava sačuvati od zaborava, pa se danas u susjednoj nam zemlji nerijetko priprema i na većim okupljanjima

Znate li što je potkriža? Nikad niste čuli? To što odmahujete glavom i nije tako strašno, jer mlađe generacije u Bosni i Hercegovini, domovini ovog jela, također žive u neznanju. Riječ je o jednom od najstarijih tradicionalnih bosanskih jela koje se, osim potkriža, naziva još i bosanski ćevap. Zanimljivo je dodati kako se ovo jelo, premda se jednostavno i brzo priprema, zapravo treba sačuvati od zaborava. Utjecaj drugih kultura i kuhinja, ubrzan životni ritam i neke nove namirnice, učinile su da se i potkriža danas spominje u kontekstu zaboravljenih jela. A to je baš šteta, jer je riječ o jelu kojim iskorištavate hranu koja vam je ostala od jučer, a dobit ćete slastan obrok koji ćete rado pojesti i ponoviti.

image

Za ovo je jelo potrebna domaća pogača, koju i sami možete zamijesiti

Screenshot Youtube/Slatki Kutak & Slanutak

Tradicionalno se potkriža priprema s piletinom i pogačom koja treba biti stara najmanje jedan dan, a možete je pripremiti i sami od brašna, soli, 1 jaja, praška za pecivo i 250 ml jogurta. Kad je tijesto podatno, razvaljajte ga i pecite oko 20 minuta na 200 ºC i ostavite da se ohladi do sutra.

image
Screenshot Youtube/Slatki Kutak & Slanutak

POTKRIŽA

Trebat će vam:
1 cijelo pile
4 glavice luka
250 g maslaca
sol
papar
pogača
začini po želji

image
Screenshot Youtube/Slatki Kutak & Slanutak

Priprema:

Pile očistite, pa ga na desetak minuta stavite u komadu kuhati u vruću vodu. Izvadite ga iz lonca pa u njega natočite svježu vodu, dobro posolite i dodajte začine po želji (češnjak, lovor, papar u zrnu, timijan) i kuhajte dok se pile sasvim ne skuha.

Za to vrijeme narežite luk pa ga prodinstajte na laganoj vatri dok ne postane proziran. Kad se krene karamelizirati dodajte u tavu 2-3 dcl vode u kojem se kuha pile i nastavite pirjati.

Kad je pile kuhano, izvadite ga iz lonca, ali nemojte proliti vodu (temeljac) u kojoj se kuhalo. Uz pomoć vilice meso odvojite od kosti.

Uzmite četvrtasti lim za pečenja, premažite ga maslacem ili uljem pa na dno stvaite natrgane ili narezane komade pogače i zalijte ih s šefljom vrućeg temeljca. Zatim na pogaču stavite natrganu piletinu i začine koje želite, pirjani luk i maslac koji ste prethodno rastopili. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke - kao za bilo koji drugi složenac. Kad ste potrošili sve sastojke, posudu dobro zatvorite aluminijskom folijom ili poklocem i ostavite desetak minuta da se prohladi.
Servirajte toplo, uz domaće vrhnje.

Pogledajte kako ovo jelo priprema žena koja se krije iza YouTube kanala Slatki kutak & slanutak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (1)

Ovaj komentar minimizirao je moderator na stranici

Pozdrav,malo je pogrešan vam recept.Sama rijeć govori Potkriža,tradicionalno je jelo hrvata srednje bosne.Pravi se od reslova suhoga svinjskog mesa,pečenica,peka isl.na način da se izreže meso na komadiće veličine prsta i tako kuva ,pa i sat...

Pozdrav,malo je pogrešan vam recept.Sama rijeć govori Potkriža,tradicionalno je jelo hrvata srednje bosne.Pravi se od reslova suhoga svinjskog mesa,pečenica,peka isl.na način da se izreže meso na komadiće veličine prsta i tako kuva ,pa i sat vremena dok se meso nepočne cijepat po slojevima.U drugoj posudi se nareže kolicinski(pola kg)crvenog luka i dinsta na svinjskoj masti dok ne karamelizira,polako dodajući vodu iz prokuvanog suvog mesa.Nakrižana pogača u zdjeli se tad zalije također prokuvanom vodom od mesa,poklopi istavi sat vremena da je upije.potom se slojevito stavlj aizdinstani luk i suvo meso,pobiberi po volji i DOBAR TEK.

Pročitaj više
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
07. kolovoz 2025 13:02