Najbolje su

Starinsko jelo koje ne izlazi iz mode: Abšmalcane mahune po bakinom receptu

 Shutterstock
Možete ih servirati uz komad pečenog mesa ili ribe, ali ih poslužiti i same. Kako bi bile savršene, kako ih i pamtite, samo vodite računa o ova dva detalja

Kada bismo doslovno preveli naziv ovog recepta - ‘‘abšmalcane mahune‘‘, to bi značilo zauljene, odnosno mahune na putru. A kako bi vam svaki put provjereno uspjele, svakako ih nemojte prekuhati! To znači da ih izvadite iz kipuće vode nakon dvije, tri minute nakon što voda proključa. I ono najvažnije - kuhajte ih u zasoljenoj vodi i spojite s mladim krumpirom, jer će biti slađe!

Želite li napraviti varivo od mahuna ili, pak, pošrekane mahune, recepte potražite ovdje. U svakom slučaju, ako ćemo biti posve iskreni, mi živimo za ljeto kad su tržnice prepune slatkog voća i povrća pa ne možemo zamisliti da nam prođu vrući dani bez da barem jednom ne napravimo i ne uživamo u klasicima na kojima smo odrasli, kao što je ovaj. A vjerujemo kako i među vama ima onih koji će znati o čemu govorimo. Uživajte stoga u ovom receptu, njegovim okusima i uspomenama koje budi.

Trebat će vam:

500 g mahuna po želji
2 režnja češnjak
300 g mladog krumpira
50 g maslaca
3-4 žlice maslinovog ulja
2-3 žlice krušnih mrvica
200 g slanine
sol i papar

Priprema:

Mahune operemo, odrežemo im vrhove, peteljke i odstranimo im konce i stavimo kuhati u vruću posoljenu vodu. Krumpir operemo, ogulimo, narežemo na deblje kolutove i stavimo kuhati u hladnu posoljenu vodu. Kad su kuhani, i mahune i krumpir ocijedimo. U dubokoj tavi na laganoj vatri rastopimo maslac, dodamo maslinovo ulje i popržimo sitno nasjeckanu slaninu, peršin, krušne mrvice, pa mahune i krumpir. Sve zajedno rahlo izmiješamo i poslužimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:39