TRADICIONALNI USKRS

Štruklji

 Mario Kučera
Ovo nisu štrukli ili štrukle, već po zagorski štrukl ji, koji se izvorno pune svježim sirom, a mogu se peći i kuhati te kao takvi poslužiti i u juhi.

Trebat će vam:

500 g brašna
2-3 žlice ulja
1 žlica octa
prstohvat soli
2-2,5 dl mlake vode

Za nadjev:

1,5 kg svježeg sira
2-3 jaja
prstohvat soli

Mario Kučera

Priprema:

Umijesiti tijesto od navedenih sastojaka i ostaviti ga da se odmara barem 30 minuta do sat vremena. Na veći stol staviti čisti stolnjak i na sredinu položiti nauljeno tijesto. Prvo ga malo razvući prstima pa dlanovima nježno razvlačiti prema rubovima stola, dakle od sredine prema rubovima preko kojih tijesto može i padati. Ako vam negdje pukne, ne očajavajte, ne može uvijek ispasti savršeno, a pokrpat će se kasnije rolanjem. Rasporediti nadjev do polovice površine tijesta, nagnuti stolnjak i podižući ga zarolati tijesto u usku kobasicu. Rezati pomoću tanjurića ili dlanova na manje komade. Štruklje poredati na nauljen pleh, okrenuti ih da se naulje i s druge strane. Peći na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:30