BRZO I JEDNOSTAVNO

Svaka čast Šveđanima na Ikei i mesnim okruglicama, al ovi božićni keksi s đumbirom su im hit

 Deposit Photos/
Pripremili smo recepte za jednostavno kuhano vino, mekana i aromatična peciva i hrskave kekse

Osim mesnih okruglica i Ikee, Šveđane posljednjih godina sve više vežemo i za jednostavno uživanje u malim i velikim stvarima, događajima i okusima. Kultura življenja koja se u Švedskoj njeguje oduvijek polako se širi i na ostatak svijeta pa tako pojmovi kao što je "hygge" postaju sve češći na našim pretraživačima, a u blagdansko doba, priznajemo, sve više pretražujemo i recepte za tamošnja jednostavna, ali okusima bogata jela.

image
Brent Hofacker/

Šveđani, kao i ostatak Skandinavaca, veliku pažnju pridaju prosincu i blagdanskim događanjima. Osim samog Božića, posebno obilježavaju i svetu Luciju, a kako je za The Guardian komentirala Bronte Aurell, suvlasnica brenda ScandiKitchen, u prosincu se sve vrti oko pečenja, kuhanja glogga (kuhanog vina), hygge filozofije života, puno vremena provodi se na otvorenom, ali bitna je i udobnost u toplini vlastitog doma. Upravo je i Aurell s čitateljima The Guardiana podijelila recept za švedsko kuhano vino - glogg.

RECEPT ZA GLOGG

Trebat će vam:

1 boca crnog vina

1 štapić cimeta

10 kardamom podsa

20 klinčića

5-7 g sušenog đumbira

5 g sušene naranče

8 g šećera

Priprema:

Vino zagrijte sa svih dodacima, pustite da odmori, zatim gaprocijedite i ponovno ga zagrijte. Poslužite s listićima badema.

image
Lisovskaya Natalia/

Osim kuhanog vina, Skandinavci ovo vrijeme, baš kao i mi, provode u pečenju najrazličitijih poslastica pa tako rade i superpopularne pepparkakor kekse s đumbirom u kakve smo se i sami zaljubili. Riječ je o tankim keksima intenzivnih okusa koji se najbolje slažu uz šalicu tople kave ili čaja, a priprema kojih vam neće oduzeti previše vremena. Ovi se keksi, naime, ne oblikuju već se samo pritišću čašom kako bi se dobio željeni oblik, a samo pečenje traje manje od 10 minuta.

RECEPT ZA TANKE KEKSE S ĐUMBIROM I CIMETOM

image
Liv Friis-larsen/

Ako pak ste raspored za pečenje keksi već ispunili, možda će vas zainteresirati recept za kardemummabullar, rolice od dizanog tijesta s kardamomom. Mekane, intenzivnih okusa, ova švedska peciva griju na najljepši način i, uz nezaobilazne cimet rolice, jedna su od omiljenih poslastica za vrijeme hladnih zimskih dana.

RECEPT ZA PECIVA S KARDAMONOM

image
Deposit Photos/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:09