PROVJERENO DOBRA

Svake godine svi polude za ovim receptom za makovnjaču, kažu da je najbolji koji su do sada isprobali

U slučaju da pri ruci nemate obiteljsku knjižicu s receptima, neka priprema po ovom ekipe iz Bread Cluba postane vaša nova tradicija

Svake godine dobijemo na desetke upita za recept za makovnjaču ekipe iz Bread Cluba,pa smo ga ove godine odlučili ponovno objaviti. Osim što je u pitanju najbolja makovnjača koju kod kuće možete napraviti, što su nam potvrdili brojni kušači i kućni pekari, uštedjet ćete si posao isprobavajući sve druge recepte koji se mogu pronaći na internetu (i vjerujemo da su dobri, samo ne baš dobri kao ovaj). Također, ovo je vjerojatno najbogatija makovnjača koju ćete kušati. Ako nam ne vjerujete, možda je najbolje da prvo isprobate onu koja se prodaje u Bread Clubovim poslovnicama, pa se onda, sigurni u proces i konačan rezultat, napokon upustite u pripremu.

image
Ivana Nobilo/Cropix

A priprema je, nećemo vam lagati, nešto kompliciranija, ali se svakako isplati. Proces se proteže na nekoliko sati i postoji nekoliko ključnih koraka koje je važno slijediti. Primjerice, možda do sada to niste prakticirali, ali dodatak zobenog brašna cijelu će stvar učiniti još boljom.

"Mak nakon nekog vremena može otpustiti tekućinu i zato ljudi obično dodaju prezle. To je kontra naše politike, jer svoje prezle ne radimo, a ne želimo koristiti kupovne, pa smo došli na ideju zobi. Ona nadjevu dalje još malo bolji okus, a mak postaje malo vlažniji i lakši", objasnio nam je svojevremeno Darko Kušić iz Bread Cluba.

Više korisnih savjeta možete potražiti ovdje.

image
Ivana Nobilo/Cropix

Na kraju, iako dobro znamo da svatko uvijek tvrdi kako je upravo njihov recept najbolji, mi smo svoj pospremili i otkad koristimo ovaj iz Bread Cluba, drugi nam i ne treba. Oprostit će nam bake i mama. Sada ga ponovno i vama ostavljamo u nastavku.

image
Ivana Nobilo/Cropix

MAKOVNJAČA IZ BREAD CLUBA

Za tijesto će vam trebati:
180 g bijelog brašna
20 g raženog brašna
20 g maslaca
40 g žumanjaka
30 g jaja
4 g soli
30 g šećera
6 g meda
8 g ulja
15 g svinjske masti
8 g kvasca
80 g mlijeka
Za nadjev:
500 g mlijeka
400 g mljevenog maka
80 g zobenog brašna
370 g šećera
10 g ruma
Priprema:
Zakuhajte mlijeko i rum, prelijte po ostalim sastojcima i sve promiješate. Ostavite da se nadjev ohladi. U posudi pomiješajte brašna, sol, šećer. Dodajte mlijeko, mast, maslac, ulje, med, jaja i kvasac. Pomiješajte sve sastojke i umijesite tijesto, prekrijte krpom i ostavite na toplom 2 sata. Nakon prve fermentacije tijesto premijesite i ostavite 30 minuta da odmori. Nakon toga tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine cca 3 mm, ravnomjerno nanesite nadjev i zarolajte štrucu. Stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, premažite jajem i pecite oko 1 sat na 170*C, unutarnja temperatura štruce nakon pečenja mora biti 90*C. Prije posluživanja makovnjaču ohladite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. prosinac 2025 18:08