Kombucha je moja najnovija opsesija kojoj je trebalo dosta vremena da me “obuzme”. Čitala sam o tome, slušala od kolega i djelovalo mi je interesantno, no kad sam vidjela tu želatinoznu, amorfnu masu sumnjive boje i strukture kako pluta po teglama kao uzorci u formaldehidu, nisam imala apsolutno nikakvu volju to kušati. Iskreno, i smrdjela mi je.
Još kako je postala “viralno” piće, stvarno sam imala jak otpor prema tom sirotom scobyju i kombuchi. No, bilo kako bilo, kada je kolega Hrvoje Belančić počeo s proizvodnjom svoje kombuche, nekak’ sam sama sebe nagovorila. Nije to bila ljubav na prvo kušanje. Prije na trideseto.
U međuvremenu sam isprobala sve što se nudi na tržištu i iako sam naišla na neke brendove koji mi više leže, na kraju sam užicala starter od Hrvoja i počela raditi svoju. Naučila sam ponešto o toj simbiotskoj kulturi kvasaca i bakterija, i zašto se zove scoby (symbiotic culture od bacteria and yeast). Naučila sam održavati je donekle na životu, aromatizirati. Kako napraviti kombuchu da uopće nije slatka i, naposljetku, kako je upotrijebiti u slastičarstvu.
Rum Baba u sirupu od kombuche samo je jedan primjer. Radila sam od kombuche žele bombone, sirupe, močila biskvite, radila sorbete, granite, sladolede. Reducirala u preljeve, poširala voće. Stvarno se svašta može s tim svestranim pićem. Nedavno me je draga Željka podučila da kombuchu mogu raditi i na čajevima koji ne sadrže tein. Jer ja kad nešto zavolim, onda teško doziram. I nije mi bilo jasno zašto loše spavam već neko vrijeme. Trebalo mi je vremena da povežem da si s guštom popijem tri deci kombuche navečer. Koja je na zelenom čaju. Nije ni čudo da nisam spavala.
KomBaba sa smrznutim jogurtom
fermentirano: kombucha, grčki jogurt, rum, vanilija
Trebat će vam:
20 g svježeg kvasca
100 g mlijeka sobne temperature
450 g Manitoba brašna
6 jaja
100 g maslaca rezanog na kockice
40 g šećera
9 g soli
*smjesa se miksa nastavkom list!
Priprema:
Otopite kvasac u mlijeku, dodajte prstohvat od ukupne količine šećera i par žlica brašna (od ukupne količine). Napravite kvas. Kada kvas uzađe, krenite mijesiti. U kotlić stavite brašno i kvas. Stavite nastavak list. Počnite miksati u niskoj brzini i dodajte jaja jedno za drugim. Malo ubrzajte mikser i miksajte da se smjesa poveže. U povezanu smjesu dodajte kockicu po kockicu maslaca. Kada tijesto apsorbira sav maslac, dodajte drugu kockicu. Tako miksajte do kraja. Kada tijesto postane sjajno i elastično, dodajte sol i šećer. Još kratko mijesite pa tijesto prebacite u posudu da odmara jedan sat. Tada tijesto stavite u dresir vrećicu i špricajte u namašćene silikonske kalupe. Pustite da se tijesto udvostruči pa stavite peći na 170 °C do zlatnosmeđe boje. Ohladite, izvadite iz kalupa i pustite preko noći da se malo osuše. Drugi dan prelijte sirupom.
SIRUP
Trebat će vam:
2 litre kombuche
1 l soka od bazge
3 mahune vanilije
200 g dobrog tamnog ruma
Priprema:
Pomiješajte kombuchu, sok od bazge i vaniliju, zakuhajte sirup i pustite da lagano kipi pet minuta. Hladite pa u mlako dodajte rum i prelijte preko Baba. Babe pritisnite nekim tanjurom ili sličnim predmetom da cijelo vrijeme budu potopljene u sirup.
SMRZNUTI JOGURT
Trebat će vam:
400 g grčkog jogurta
200 g slatkog vrhnja 30% mliječne masti
150 g vode
120 g šećera
50 g glukoznog sirupa
10 g gustina
Priprema:
Jogurt promiješajte pjenjačom da razbijete grudice. Vrhnje, vodu, šećer, glukozu i gustin zakipite uz miješanje pa kuhajte na laganoj vatri jednu minutu. Maknite s vatre i hladite na ledenoj kupelji dok temperatura ne padne na 50 °C, pa umiješajte u razrađeni jogurt. Promiješajte i kušajte - ako je potrebno, dodajte malo limunova soka. Procijedite, odmorite u hladnjaku preko noći pa smrznite u aparatu za sladoled.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....