IMAMO RECEPT

Moćan desert Petre Jelenić koristi fermentaciju kao tajni sastojak. Jedna je namirnica dala novi život umacima, marinadama, ali i posebnim slasticama

Neke od najosnovnijih namirnica, bez kojih bi slastičarstvo bilo vrlo siromašno, rezultat su neke vrste fermentacije. Bez nje nemamo čokoladu, rum, jogurte, kefire, sireve, vina, a slastičarstvo bez vanilije ne želim ni zamisliti, kaže naša vodeća slastičarka. I odluči nam pokloniti sedam recepata za deserte u kojima su najmanje tri fermentirana sastojka

Kako sam ljubiteljica jačih okusa, tako mi je i ocat neizostavna namirnica. Sve vrste, gustoće i kombinacije mogu upotrijebiti na razne načine. Vrste octa diljem svijeta raznolike su poput kultura koje ih stvaraju, a često su vezane uz alkoholna pića i tradicije karakteristične za ta područja.

image
Berislava Picek/Cropix

Od Italije i odležavanja koncentriranog aceta balsamica, preko francuskih ocata od vina, Japana i blagog octa od riže do kokosovog octa s Filipina. Svaka zemlja neko voće prerađuje u neku vrstu octa. Ima nekih 5-6 godina kako je u već spomenutom selu Bukovcu moj tata uredio jednu staru zapuštenu jabuku. Davno prije davala je krasne jabuke, no vrijeme radi svoje, a bake i dede odavno nema. Tata je jabuku oslobodio šikare i dao joj zraka.

RECEPT ZA PAVLOVU TORTU PETRE JELENIĆ

Prve godine nakon obrezivanja nije dala niti jednu jabuku. Druge godine je dala toliko jabuka da je skoro pukla pod teretom. Tata je pokupio sve jabuke i odlučio napraviti ocat. Dobio je ni manje ni više nego 400 litara.

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Od tog octa radili smo svašta. Od kiseljenja povrća, preko umaka, mariniranja, dresinga, do svih mogućih slastica (pavlova je, na primjer, dobila novu dimenziju). Ma čak sam i kosu tim octom ispirala jer kažu da je dobar za vlasište. Ima se - može se.

Kupine u octu i sladoled od čokolade

image
Berislava Picek/Cropix

Fermentirano: vanilija, jabučni ocat, čokolade, kava

KUPINE U OCTU

Trebat će vam:

200 g svježih kupina

150 g šećera

250 g vode

½ mahune vanilije

100 g jabučnog octa

Priprema:

Kupine stavite u manju posudu. Šećer otopite u srednje tamni karamel pa deglazirajte vodom. Dodajte pola mahune vanilije. Smanjite vatru i lagano kuhajte dok se karamel ne otopi. Dodajte ocat, kratko prokuhajte pa prelijte preko kupina. Na kupine stavite papir za pečenje da voće bude potopljeno u sirup. Sirup mora prokuhati, no pazite da se kuhanjem previše ne reducira.

SLADOLED OD ČOKOLADE

Trebat će vam:

100 g tamne čokolade 60%

50 g mliječne čokolade

15 g kakaa

2 g fino mljevene kave

2 g dimljene soli

20 g mlijeka u prahu

120 g šećera muscovado light

10 g gustina

160 g slatkog vrhnja 30% mliječne masti

450 g mlijeka

35 g meda

Priprema:

Na pari otopite obje čokolade, umiješajte prosijani kakao, sol i kavu. Pomiješajte mlijeko u prahu, šećer i gustin. Vrhnje, mlijeko i med zagrijte pa uz miješanje uspite prahove. Prokuhajte minutu pa prelijte preko čokolade i miješajte da se poveže. Izradite glatku smjesu pa izblendajte štapnim mikserom. Procijedite, ohladite i pustite preko noći u hladnjaku. Tada smrznite u aparatu za sladoled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 15:13