Kako sam ljubiteljica jačih okusa, tako mi je i ocat neizostavna namirnica. Sve vrste, gustoće i kombinacije mogu upotrijebiti na razne načine. Vrste octa diljem svijeta raznolike su poput kultura koje ih stvaraju, a često su vezane uz alkoholna pića i tradicije karakteristične za ta područja.
Od Italije i odležavanja koncentriranog aceta balsamica, preko francuskih ocata od vina, Japana i blagog octa od riže do kokosovog octa s Filipina. Svaka zemlja neko voće prerađuje u neku vrstu octa. Ima nekih 5-6 godina kako je u već spomenutom selu Bukovcu moj tata uredio jednu staru zapuštenu jabuku. Davno prije davala je krasne jabuke, no vrijeme radi svoje, a bake i dede odavno nema. Tata je jabuku oslobodio šikare i dao joj zraka.
RECEPT ZA PAVLOVU TORTU PETRE JELENIĆ
Prve godine nakon obrezivanja nije dala niti jednu jabuku. Druge godine je dala toliko jabuka da je skoro pukla pod teretom. Tata je pokupio sve jabuke i odlučio napraviti ocat. Dobio je ni manje ni više nego 400 litara.
Od tog octa radili smo svašta. Od kiseljenja povrća, preko umaka, mariniranja, dresinga, do svih mogućih slastica (pavlova je, na primjer, dobila novu dimenziju). Ma čak sam i kosu tim octom ispirala jer kažu da je dobar za vlasište. Ima se - može se.
Kupine u octu i sladoled od čokolade
Fermentirano: vanilija, jabučni ocat, čokolade, kava
KUPINE U OCTU
Trebat će vam:
200 g svježih kupina
150 g šećera
250 g vode
½ mahune vanilije
100 g jabučnog octa
Priprema:
Kupine stavite u manju posudu. Šećer otopite u srednje tamni karamel pa deglazirajte vodom. Dodajte pola mahune vanilije. Smanjite vatru i lagano kuhajte dok se karamel ne otopi. Dodajte ocat, kratko prokuhajte pa prelijte preko kupina. Na kupine stavite papir za pečenje da voće bude potopljeno u sirup. Sirup mora prokuhati, no pazite da se kuhanjem previše ne reducira.
SLADOLED OD ČOKOLADE
Trebat će vam:
100 g tamne čokolade 60%
50 g mliječne čokolade
15 g kakaa
2 g fino mljevene kave
2 g dimljene soli
20 g mlijeka u prahu
120 g šećera muscovado light
10 g gustina
160 g slatkog vrhnja 30% mliječne masti
450 g mlijeka
35 g meda
Priprema:
Na pari otopite obje čokolade, umiješajte prosijani kakao, sol i kavu. Pomiješajte mlijeko u prahu, šećer i gustin. Vrhnje, mlijeko i med zagrijte pa uz miješanje uspite prahove. Prokuhajte minutu pa prelijte preko čokolade i miješajte da se poveže. Izradite glatku smjesu pa izblendajte štapnim mikserom. Procijedite, ohladite i pustite preko noći u hladnjaku. Tada smrznite u aparatu za sladoled.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....