KAKO DOBRO

Svi su ludi za krumpirima s Dolca, znamo kako ih napraviti kod kuće

Ako ste se našli na PLACe Marketu sigurno ste svjedočili popriličnoj gužvi ispred jednog od štandova. Naime, svi su ludi za punjenim krumpirom Spud Bud-a, a mi znamo kako ga rekreirati kod kuće

Na zagrebačkom Dolcu, u sklopu PLACe Marketa, pojavio se zanimljiv street food novitet - Spud Bud. Riječ je o konceptu inspiriranom viralnim krumpirima koji već neko vrijeme osvajaju društvene mreže, a temelji se na jednostavnoj, ali iznimno efektnoj pripremi: krumpir se prvo peče u foliji, potom zgnječi i nadjene raznim ukusnim dodacima.

U ponudi se, među ostalim, našao Pulled pork - krumpir s maslacem, sirom i trganom svinjetinom po cijeni od 9 eura, te Chilli con carne, s mesnim chillijem, također uz sir i maslac, za 10 eura.

image
Vladimir Mironov/Getty Images/istockphoto
image
Alexey_arz/Getty Images

Zvuči jednostavno? I je! Pa zašto ga ne biste probali pripremiti i kod kuće?

Osnovni recept za pečeni krumpiri

Sastojci (za 4 osobe):

4 veća krumpira

50 g maslaca

100 g ribanog sira (cheddar, gouda ili mozzarella)

maslinovo ulje

sol i papar

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Operite i osušite krumpire. Svaki pojedinačno omotajte aluminijskom folijom. Pecite krumpire u pećnici 60–70 minuta, dok ne omekšaju (provjerite vilicom). Izvadite ih iz folije, zatim ih lagano pritisnite vilicom da se spljošte i napuknu, ali ostanu u jednom komadu. Nakapajte ih maslinovim uljem, začinite solju i paprom te ih vratite u pećnicu bez folije na dodatnih 5 minuta kako bi dobili zlatnu, hrskavu koricu. Dodajte maslac i ribani sir u udubinu svakog krumpira pa ih stavite još 5 minuta pod grill funkciju dok se sir ne otopi.

Chilli con carne krumpir

Sastojci (za punjenje 2 veća krumpira):

200 g mljevene junetine

1 manja glavica luka

1 režanj češnjaka

100 g kuhanog crvenog ili crnog graha

100 ml pasirane rajčice

1 žličica mljevene paprike

prstohvat čilija u prahu (ili po ukusu)

sol, papar

maslinovo ulje

image
Yosyp Sani M/Getty Images/istockphoto

Priprema:
Zagrijte malo maslinova ulja u tavi pa dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pržite dok ne omekšaju. Dodajte mljevenu junetinu i dinstajte dok ne posmeđi i ne ispari višak tekućine. Umiješajte grah i pasiranu rajčicu, dodajte začine, promiješajte i ostavite da lagano kuha oko 15 minuta. Punite pečene krumpire pripremljenim chilli nadjevom. Po želji završite s malo ribanog sira ili kiselog vrhnja.

Osim chilli nadjeva ili pulled porka, krumpire možete puniti i tunom, pečenim povrćem, kobasicama ili veganskim raguom od leće, mogućnosti su bezbrojne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 12:07