Voljeni klasik

Svinjska rolada s jabukama i rajčicama zadovoljit će i najkritičnija nepca

 Veselovaelena/Getty Images/istockphoto
Ovo sočno jelo dostojno je nedjeljnog ručka, ali i kad vam dolaze prijatelji i obitelj u goste

Priprema: 25 minuta • Pečenje: 1 sat 30 minuta • Porcije: 4

Sastojci:

  • 1,5 kg svinjskog karea
  • 4-5 sušenih rajčica
  • 1 kiselkasta jabuka
  • sol i papar
  • začinsko bilje prema želji
  • 3 velika luka
  • malo maslinova ulja
  • temeljac za podlijevanje

Priprema:

Oštrim nožem zarežite kare oko 1,5 cm od podloge, i režite ga po dužini te nastavite rezati sve dok ne dođete do druge strane, no nemojte do kraja provući nož, nego ostavite oko 1,5 cm od kraja. Okrenite komad mesa tako da otvorite odrezani dio, i onda nastavite rezati i okretati sve dok ne dobijete ravni komad mesa. Batom lagano istucite meso, kako biste ujednačili njegovu debljinu. Začinite solju i paprom te prema želji začinskim biljem.

Ogulite jabuku i usitnite. Narežite sušene rajčice, koje ste prethodno ocijedili, i pomiješajte s jabukom. Stavite na donji rub mesa pa zarolajte. Kada dovršite motanje rolade, učvrstite je čačkalicama ili štapićima za ražnjiće, ili zavežite kuhinjskim koncem. Premažite roladu i izvana začinima. Stavite roladu u posudu za pečenje i oko nje poslažite luk narezan na četvrtine. Luk polijte s malo maslinova ulja te posipajte solju i paprom. Pecite oko sat do sat i pol, uz podlijevanje temeljcem sve dok unutarnja temperatura ne postigne 70 °C.

Izvadite iz pećnice, prekrijte i pustite da se odmori 15 minuta prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:52