Tačke, tačkrle ili taške dio su gotovo svačijeg slavonskog djetinjstva, sočne torbice od tijesta, punjene mirisnim pekmezom od šljiva, posute krušnim mrvicama i zaokružene vrhnjem. Bez ove je slastice, složit će se mnogi, nezamisliv je pravi slavonski ručak, pa i večera.
Kombinacija mekog tijesta i slatkog pekmeza, kuhana pa obogaćena makom, orasima ili prezlama, stvara pravi mali raj za nepce. Upoznajte taške, odnosno tačke, jelo koje uvijek miriše na dom.
Zanimljivo je da, osim što u različitim dijelovima Slavonije nose različita imena, razlikuje se i način pripreme. Dok se jedni kunu da nema pravih tački bez krumpira u tijestu, drugi se zgražaju i tvrde da pravo tijesto mora biti jednostavno i bez njega.
Kako god bilo, svako mjesto naše zlatne ravnice ima svoju priču i svoj recept za ovu neodoljivu poslasticu i svaka je verzija jednako ukusna, ako je začinjena s malo ljubavi i puno nostalgije.
U nastavku vam donosimo dva recepta za tačke, tačkrle ili taške, jedan je s krumpirom, drugi bez. A vi presudite koji recept će postati vaš novi omiljeni povratak u djetinjstvo.
Tačkrle s pekmezom od šljiva
Trebat će vam:
Za krumpirovo tijesto:
400 grama krumpira
150 grama glatkog brašna
50 g maslaca
1 jaje
Za nadjev:
pekmez od šljiva
Za mrvice:
80 grama maslaca
50 grama krušnih mrvica
2 žlice šećera
Priprema:
Krumpir skuhajte i od njega napravite pire. Lagano ga posolite. U prohlađeni krumpir dodajte jaje i maslac te sve promiješajte. Dodajte i brašno te umijesite glatko tijesto. Po potrebi, dodajte ili oduzmite količinu brašna, tijesto mora biti meko. Istrgnite komad tijesta i razvaljajte ga na debljinu od pola centimetra. Izrežite tijesto na komade po želji. Napunite tijesto žličicom pekmeza te zatvorite jastučiće i ‘‘osigurajte‘‘ ih vilicom. Vodu zakuhajte i u ključalu vodu ubacite tačkrle. Kuhajte dok se ne dignu na površinu. Izvadite ih. U tavi otopite maslac te mu dodajte šećer i mrvice. Lagano ih prepržite minutu, dvije. Dodajte tačkrle i okrenite ih u mrvicama. Poslužite!
Tačkrle s pekmezom za četiri osobe
Trebat će vam:
1 kg mekog brašna
0,5 l mlake vode
600 g pekmeza po izboru
25 dag mljevenih oraha
25 dag maka
20 dag šećera
Posoljena voda za kuhanje
Priprema:
Od mekog brašna i vode zamijesite tvrđe tijesto i ostavite ga da se odmori. U međuvremenu, u većoj posudi zakuhajte posoljenu vodu u kojoj ćete kasnije kuhati tačkrle.
Tijesto podijelite na dva dijela, svaki još jednom dobro izgnječite i pustite da kratko odstoji. Zatim razvaljajte vrlo tanki list tijesta, a po jednoj polovici u redovima rasporedite male hrpice pekmeza. Preklopite drugim dijelom tijesta i prstima pažljivo utisnite rubove između hrpica kako bi se pekmez zatvorio.
Uz pomoć kotačića za rezanje tijesta izrežite tačkrle i kuhajte ih u kipućoj vodi dok ne omekšaju. Na malo ulja kratko prepržite krušne mrvice, zatim u njih uvaljajte još vruće tačkrle. Umjesto mrvica, možete ih uvaljati i u mak, mljevene orahe ili šećer, a poslužiti ih i uz domaće kiselo vrhnje, baš kao nekad.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....