Kada pričamo o pane e panelle, pričamo o jednom jednostavnom, ali vrlo zasitnom sendviču koji se sastoji od tankih popečaka od brašna od slanutka - besana (panelle), posluženih u mekoj lepinji uz prstohvat soli i nekoliko kapi limunova soka.
Ovo jelo posebno je popularno među talijanskim studentima, koji ga često konzumiraju između predavanja, kao brz i jeftin obrok. Iako djeluje skromno, pane e panelle zapravo je duboko ukorijenjen u lokalnu kulinarsku tradiciju, a može se pronaći u gotovo svakom kutku Palerma.
Jedno od najpoznatijih mjesta gdje se panelle pripremaju na tradicionalan način je povijesna Antica Focacceria San Francesco, gdje se priprema ovog jela pretvara u pravu kulinarsku predstavu. Nakon što se kuhana smjesa od slanutkova brašna izlije na pleh, kuhari ritmičnim pokretima provjeravaju je li se stisnula, vade je pa spremaju desetke tankih pločica spremnih za prženje.
Popečci se zatim prže u dubokom ulju do zlatno-smeđe boje, nakon čega se poslužuju u lepinji. U klasičnoj verziji dodaje se samo limun i morska sol, no u novijim varijantama jelo se ponekad nadopunjuje i aromatičnim dodacima poput umaka od peršina, mente, češnjaka, čilija i limuna, koji jelu daje osvježavajuću, blago pikantnu notu.
U Palermu je čest prizor i kombinacija panelle i cazzilla (krumpirovih polpeta) u istoj lepinji, poznata kao pane, panelle e cazzilli.
Recept za domaće pane e panelle
Trebat će vam:
250 g brašna od slanutka
750 ml vode
1 žličica soli
⅓ žličice crnog papra
15 g svježeg peršina (sitno sjeckanog)
1 l biljnog ulja za prženje
8 lepinja
1 limun (za posluživanje)
krupna morska sol (za posluživanje)
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte brašno od slanutka, sol, papar i sjeckani peršin. Dodajte vodu uz stalno miješanje pjenjačom kako bi se izbjegle grudice. Staviti na srednje jaku vatru i kuhajte uz stalno miješanje. Kada smjesa zakipi, smanjite vatru i nastavite kuhati dok se ne zgusne u tijesto koje se odvaja od stijenki lonca (oko 5 minuta). Smjesu izlijte na veliki lim obložen papirom za pečenje i lopaticom je ravnomjerno rasporedite u tanki sloj. Ostavite da se ohladi (oko 30 minuta), zatim izrežite na kvadrate otprilike 7×7 cm. Ulje zagrijte na 170 °C. Panelle pržite u serijama, 4–5 komada odjednom, dok ne poprime zlatnu boju. Ocijedite na papirnatom ručniku.
Panelle stavite u lepinju, posujte krupnom soli i nakapajte svježim limunovim sokom. Za dodatni sloj okusa može se dodati i žličica gremolate.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....