Jedva smo dočekali sezonu tikvica, doba kada se na našu radost u vrtovima i na tržnicama mogu pronaći lijepi domaći primjerci. No, prije nego što krenete s ribanjem za bučnicu i pohanjem kolutova, razmislite o tome da nabavite koji cvijet i napravite jedno od tri odlična jela koja impresioniraju ne samo okusom, već i izgledom.
Ana Ugarković svojevremeno nam je otkrila recept za pržene cvjetove punjene sirom i estragonom. Bilo je to jedno od onih jela koja ćemo ove godine rado ponoviti i u svojoj kuhinji. Ana za punjenje koristi skutu (kozju ili kravlju), stracchino sir, Pecorino romano sir, a tome dodaje i češnjak, svježi estragon (možete i preskočiti ako vam nije pri ruci), zatim sol i papar, pa sve zajedno umače u smjesu od mineralne vode i brašna te prži u ulju. Dobar trik koji smo kod Ane naučili je i da se cvjetovi mogu zavezati vlascem kako pri umakanju u smjesu i prženju nadjev ne bi ispao.
RECEPT ZA PUNJENE CVJETOVE TIKVICA ANE UGARKOVIĆ PRONAĐITE OVDJE
Ako pak razmišljate o dobrom predjelu ili snacku za goste, a želite iskoristiti cvjetove tikvica, odličan izbor je napuniti ih pršutom i mozzarellom.
CVJETOVI TIKVICA S PRŠUTOM I MOZZARELLOM
Trebat će vam:
4 cvijetovi tikvica
1-2 komadića mozzarelle
1 komadić pršuta
smijesa za palačinke
Priprema:
Cvijetove tikvica, muške ili ženske napuniti mozzrellom i pršutom pa njeno vrh cvijeta zavrnuti da se zatvori. Umiočiti cvijetove u nešto gušću smjesu za palačinke (možete i u pivsko tijesto) i pržiti ih kratko u ulju dok ne budu hrskavi. Ocijediti ih na papirnom ubrusu koji će popiti višak masnoće.
Jedna od najpopularnijih i najukusnijih varijanti punjenih cvjetova tikvice je punjenje rižom začinjenom svježim biljem i limunom. Ovaj recept za dolmu od cvjetova tikvica punjenih rižom spaja tradicionalni orijentalni način pripreme punjenih jela s laganim i svježim ljetnim okusima. Savršen je kao lagani ručak ili večera, a može se poslužiti i kao predjelo.
RECEPT ZA DOLMU OD CVJETOVA TIKVICA PUNJENIH RIŽOM
Trebat će vam:
12-15 svježih cvjetova tikvica
1 šalica riže (kratkozrne ili srednje veličine)
1 mala glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
2 žlice maslinovog ulja + malo za kuhanje
šaka svježeg peršina, sitno nasjeckanog
šaka svježeg kopra, sitno nasjeckanog
1 limun (sok i korica)
sol i papar po ukusu
1 šalica vode ili povrtnog temeljca
Priprema:
Pažljivo očistite cvjetove tikvica tako da uklonite unutarnje prašnike, a zatim ih lagano operite pod hladnom vodom i ostavite da se ocijede. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok ne postanu staklasti. Dodajte rižu i kratko je prepržite s lukom i češnjakom. Zatim dodajte vodu ili temeljac, posolite i popaprite te kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta, dok riža ne upije tekućinu (riža treba biti skoro kuhana, ali još malo tvrda). Maknite s vatre, dodajte nasjeckani peršin, kopar, limunovu koricu i sok, pa dobro promiješajte. Pažljivo napunite svaki cvijet tikvice pripremljenim nadjevom, pazeći da ih ne punite previše da se ne bi raspali. Vrh cvijeta lagano zatvorite. Punjene cvjetove složite u posudu jedan do drugoga. Prelijte s malo maslinovog ulja i limunovog soka. Dodajte pola šalice vode, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, dok riža u cvjetovima ne bude potpuno mekana. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi, uz jogurt ili dodatni limun po želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....