S KOBASICOM ILI NOKLICAMA?

Toplo, zasitno i na žlicu: 3 gusta, moćna variva kojima se ove zime vraćamo svakog tjedna

Birajte između bezmesnog variva od buče, variva sa slanutkom i kobasicom ili zimske minestrone juhe s noklicama

Ovih hladnih dana neprestano smo u potrazi za receptima za ukusna, zasitna jela na žlicu u kojima možemo uživati i po dva dana, pa čak i ponijeti na posao. Odlučili smo zato izdvojiti tri favorita kojima se često vraćamo kako bismo planiranje tjednog menija olakšali i vama. Potražite ih u nastavku.

GUSTO, KREMASTO, UKUSNO I BEZMESNO

Gusto jesensko varivo prilično je jednostavno, a svidjeti bi se moglo čak i najizbirljivijima. Trebat će vam tek povrće koje ćete pronaći u hladnjaku, a jedini sastojak po koji ćete se možda morati zaputiti do tržnice ili supermarketa bit će jedna manja buča. U lonac ubacite i cvjetaču, mrkvu, blitvu ili špinat, dobro začinite i napravite kremasto, gusto varivo uz koje vam neće trebati čak niti komad mesa ili kobasica.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić/

ZA ONE ZA KOJE DOBROG VARIVA NEMA BEZ KOBASICE

Slanutak i ljutkasta kobasica mogu biti dobra kombinacija u različitim jelima, a posebice u ovom zasitnom varivu recept za koje nam je svojevremeno ustupio Raul Lajtman. Ako i ne uspijete pronaći španjolski chorizo, koristiti uvijek možete i neku drugu kobasicu po samo vašem ukusu, a vašem jušnom jelu ovog puta, malo za promjenu, dodajte i prstohvat cimeta. Zbog krumpira i slanutka možda vam neće trebati čak niti kriška kruha, ali za svaki slučaj, varivo možete poslužiti uz manje komadiće nekog starijeg kruha koji ste tostirali i natrljali češnjakom. Recept potražite u nastavku.

Trebat će vam:

300 g slanutka
1 glavica crvenog luka
2 krumpira
1 crvena paprika
1 prstohvat cimeta
3 lista lovora
0,5 dl maslinova ulja
3 češnja češnjaka
2 g timijana
2 g peršina
1 žličica crvene mljevene paprike
200 ml bijelog vina
1 manja čili paprika
1 chorizo kobasica

Priprema:

Slanutak namočite u vodi 24 sata prije korištenja. Na malo masnoće prepržite luk, češnjak, kockice krumpira, čili bez koštica, kockice crvene paprike. Dodajte 200 militara vina. Kad vino ispari, sve grubo ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte slanutak, lovorov list, litru vode i cimet. Kuhajte dok slanutak ne omekša (oko 35 minuta). Dodajte kolutove chorizo kobasice (može i domaća pikantna, lagano sušena s crvenom paprikom) i timijan, pa kuhajte još 10-15 minuta. Začinite soli i na kraju dodajte maslinovo ulje i sjeckani peršin.

Dodatno!

Koristiti možete i slanutak iz konzerve. Nije ga potrebno kuhati predugo već ga u lonac ubaciti pred sam kraj.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

NOKLICE SU FAVORIT

Ljetni minestrone prepun sezonskog povrća obožavamo, a ovaj zimski, recept za koji je svojevremeno s nama podijelila Nastasja Chiara Petrić još nam je draži. Osim povrća, u lonac se dodaju i noklice od pirovog brašna što ga čini dobrom opcijom za ručak te uz tanjur ili dva ovog jela ne morate poslužiti baš nikakvo drugo jelo. Svi će biti siti, zadovoljni i već za tjedan dana tražiti da ovo zimski minestrone skuhate ponovno.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 08:42