"MEKAN KAO OBLAK"

Tradicionalni padišanj priprema se od samo tri sastojka, tajnu pripreme otkrili smo na Pelješcu

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix
Kristina Dalmatin s Pelješca ispekla nam je padišpanj, starinski kolač od tri sastojka kojem je dodala i limunovu koricu

"Ovo je zaista jednostavan kolač, ali tajna je u tome da jaja morate batiti 45 minuta. Ako se služite mikserom, i onda će vam trebati dobrih pola sata. To je ništa u usporedbi kako su ljudi ovdje nekoć znali izraditi tijesto. Iz starih madraca izvukla bi se žica i na to bi se prikačila grančica mirte", priča nam Kristina Dalmatin s Pelješca dok u zdjelu stavlja isti omjer šećera, jaja i brašna te nastavlja: "Prvi padišpanj napravila sam s 12 godina uz bakinu pomoć. Majka je tada bila u bolnici pa smo ga autobusom poslale za Zagreb."

Tijesto za kolač spremno je kad njime možete ispisivati slova koliko je dobro izrađeno. Kad je pečen, on mora biti mekan kao oblak, a kad ga stisnete jagodicama prstiju, padišpanj se mora vratiti u prvobitan položaj. Danas domaćice znaju malo 'varati' pa, zlu ne trebalo, dodaju i jedan prašak ze pecivo, ali to je znak da nisi siguran u svoje tijesto. Od začina dodaje se korica limuna, a u nekim krajevima dodaju i anis. Na području Pelješca padišpanj je bio svatovski kolač, a budući da su i bijeli maškari zapravo svatovska povorka, on se obavezno nalazi na trpezi kojom se časte članovi povorke.

Trebat će vam:

12 jaja
12 žlica glatkog brašna
12 žlica šećera
korica 1 limuna
šećer za posipanje
malo svinjske masti

Priprema:

U posudu stavite jaja i šećer. Potrebno je najmanje pola sata kontinuiranog miksanja dok ne dobijete gustu smjesu. Brašno dodajte uz neprestano miješanje, a zatim dodajte i limunovu koricu. Kalup za pečenje namastite domaćom svinjskom masti, a zatim pažljivo ulijte u kalup. Pecite 45 do 50 minuta na temperaturi od 165 °C. Kad je sve gotovo, posipajte šećerom u prahu. Padišpanj se nakon pečenja mora ohladiti, a tek onda poslužiti, najbolje uz malo prošeka.

Cijelu priču o bijelim maškarama pročitajte na poveznici.

image
Tom Dubravec/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 09:49