Raul Lajtman čovjek je kojeg nazivaju još i hodajućom gastronomskom enciklopedijom, jedan od onih koji uvijek ima dugačak i opširan odgovor na svako pitanje o tehnikama, temperaturama kuhanja i obradi namirnice. Možda je manje poznato, ali Raul je kreativna snaga i tehnička podrška iza popularnih kulinarskih emisija, radi i kao konzultant, pa i na brodovima, ali najvažnije od svega, uspješan je međimurski kuhar s dugogodišnjim iskustvom kako kod nas, tako i u inozemstvu, te velikom željom da kuhinju svoga kraja prikaže u najljepšem svijetlu. Kako, uostalom, i zaslužuje.
Nije ni čudno, stoga, što je za druženje s međimurskim chefovima, o kojem više možete čitati ovdje, odlučio odabrati međimursko jelo koje smatra jednim od najboljih na svijetu - trgance s vrhnjem.
"Meni su ovi trganci bolji od prave carbonare, ja sam na tome odrasel i posebno mi je srcu drago jelo. I nisu to obični trganci, ovi se rade s puno pažnje. Slanine, one prave međimurske, dugo i polako se obrađuju na laganoj vatri, tijesto treba odmoriti i tek onda se trga. I najvažnije je koristiti najbolje domaće vrhnje koje možete naći", savjetovao nam je Raul dok smo ga gledali kako polako, smireno i s puno pažnje priprema svoje jelo. Naravno, ustupio nam je i recept, koji ostavljamo u nastavku.
RAULOVI TRGANCI S VRHNJEM
Trebat će vam:
500 g glatkog brašna
320 ml mlake vode
20 g soli
220 g kosane svinjske masti (slanine, to je masnoća iz tiblice ili u Zagorju zaseka)
500 ml domaćeg kiselog vrhnja
Priprema:
Kosanu mast (slanine) stavite u malu posudu topiti na laganoj vatri, oko 15-20 min. Miješajte često kako se sitne mrvice ne bi ulovile za dno posude. Pržene slanine izgledaju kao sitni čvarci i iste su smeđe boje. Slanine su gotove kada više nema mjehurića i kada se masnoća sasvim odvojila od čvaraka. Stavite ih na stranu da malo odstoje. Odlijte u posudu za tijesto oko 3 žlice otopljene masnoće bez čvaraka, dodajte sol, vodu i brašno te umijesite glatko tijesto. Pustite da poklopljeno odstoji 15 minuta. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto debljine 4-5 mm. Pobrašnite i od gore te trgajte komadiće veličine oko 3 cm. Oni su svi nepravilni i tako to mora biti. U ključalu posoljenu vodu ubacite sve trgance i kad isplivaju, kuhajte još 5 minuta. Procijedite u sito pa vratite u lonac u kojem su se kuhali. Nemojte ih ispirati, moraju ostati sluzavi. Vratite ih u lonac, dodajte kiselo vrhnje i pečene slanine s ostalom masnoćom. Sve nježno promiješajte i još 2 minute zagrijavajte sve zajedno. Dodatno posolite po želji.
Cijelu temu i sve recepte pronađite u novom broju magazina Dobra hrana na čak 204 stranice. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....