Za sve ljubitelje kave i slastica koje uključuju ovaj neodoljivi napitak, pripremili smo nekoliko recepata koji će vas oduševiti bogatstvom okusa i kremastim teksturama. Bilo da ste u potrazi za savršenim ljetnim desertom, klasičnim talijanskim tiramisuom ili bogatom tortom s cappuccino kremom, ove recepte spremite na sigurno, trebat će vam.
CREMA DI CAFFE
Za ljubitelje kave koji uživaju u bogatstvu okusa i kremastoj teksturi, Crema di caffe je pravo otkriće. Ova jednostavna, a opet raskošna kombinacija hladne kave i savršeno umućenog šlaga donosi pravo talijansko zadovoljstvo u svakoj žlici. Bez obzira jeste li u potrazi za dobrim ljetnim desertom ili jednostavno želite uživati u nečemu slatkom uz svoju omiljenu kavu, ovaj recept će vas osvojiti.
Trebat će vam:
200 ml punomasnog vrhnja za šlag
oko 80 ml espressa ili jake kave
2 žlice šećera u prahu
čokoladni preljev ili kakao po želji
Priprema:
Skuhajte jaku i gustu kavu - najbolje bi bilo da spremite talijanski espresso u aparatu za espresso ili u moki odnosno kafetjeri. Kava bi trebala biti bogata i snažnog okusa, a ne vodenasta. Ulijte kavu u čašu. Dodajte dvije žlice šećera u prahu i dobro promiješajte. Pustite da se kava potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Na kraju je stavite u hladnjak da se brže spusti temperatura. Dok se kava hladi u hladnjaku, umutite čvrsto vrhnje električnim ručnim mikserom. Šlag mora biti vrlo hladan, stoga ga ne vadite iz hladnjaka ranije nego što je potrebno. Kad je vrhnje dobro umućeno, dodajte slatku, dobro ohlađenu kavu. Miješajte još minutu da se kava dobro sjedini s vrhnjem. Trebali biste dobiti prilično gustu kremu. Na kraju premjestite kremu od kave u posudu s poklopcem i pohranite u hladnjaku najmanje jedan sat prije posluživanja. Po želji poslužite uz čokoladni preljev ili malo kakaa.
TIRAMISU
Svi vole dobar tiramisu, a s ovim po receptu talijanske kuharske akademije ne možete pogriješiti. Trebat će vam nekoliko bazičnih sastojaka, ali i marsala (vrsta vina, inače se može koristiti i za pripremu cannola i recimo nekih mesnih jela poput patke). Najbolje je koristiti Savoiardi ili Pavesini piškote, a umjesto espressa ovdje se koristi ristretto (kratki ili mali espresso, gramaža kave identična je kao za pripremu normalnog espressa, ali je količina vode duplo manja i ekstrakcija traje kraće). No, u slučaju da vam sve ovo baš i nije pri ruci, a baš vam se jede dobar tiramisu, priznat ćemo i malu improvizaciju sa drugim piškotama i ako alkohol po vašoj želji bude, primjerice, neki dobar liker od badema ili kave.
Trebat će vam:
100 ml vode
2 žlice šećera
4 šalice ristretta
400 g mascarpone sira
10 žlica šećera
4 jaja
4 žlice marsale
250 g Savoiardi piškota
nezaslađeni kakao u prahu
Priprema:
Skuhajte 100 ml vode i 2 žlice šećera. Zatim skuhajte četiri ristretta i umiješajte ih u vodu sa šećerom. Na dno pleha posložite piškote koje ste prethodno namočili u smjesu vode, šećera i ristretta.
Napravite kremu. Žumanjke istucite sa šećerom dok ne dobijete blijedo žutu kremu, zatim dodajte Marsalu i dobro promiješajte. Zatim dodajte mascarpone kremu. U posebnoj posudi istucite bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg, a potom ih lagano umiješajte u kremu sa žumanjcima i mascarponeom. Ovaj recept podrazumijeva samo jedan red složenih piškota, a preko njih obilno raspoređenu kremu. Pokrijte ga prianjajućom folijom i pustite da kolač odleži u hladnjaku najbolje preko noći. Prije posluživanja posipajte kolač nezaslađenim kakaom u prahu.
TORTA S KREMOM OD CAPPUCCINA
Naša suradnica Slavica Šagolj nedavno je s nama podijelila recept za ovu bogatu, kremastu tortu s kavom i cappuccinom i toliko nam se svidjela, a i svim našim gostima, da je se često sjetimo i rado ponavljamo.
Za pripremu vam neće trebati nikakvu posebni sastojci, osim instant kave i cappuccina, a rezultat će biti više nego dobar, pa ako ste i inače ljubitelji tiramisua i sličnih deserata s dodatkom kave, ovo je recept za vas.
Trebat će vam:
120 ml mlijeka
20 g instant-kave
140 g maslaca sobne temperature
100 g muscovado svjetlijeg šećera
2 vanilin šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
3 velika jaja sobne temperature
180 g brašna
60 g mljevenih lješnjaka
prašak za pecivo
prstohvat soli
prstohvat bijelog papra
Za kremu:
300 ml vrhnja za šlag
20 g cappuccino praha
2 g instant-kave
120 g šećera u prahu
strugotine čokolade za ukrašavanje
Priprema:
Uključite pećnicu da se zagrije do 180 °C. Kalup za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje ili premažite masnoćom. U manjem lončiću zagrijte zajedno mlijeko i instant-kavu uz povremeno miješanje dok se kava potpuno ne otopi. Ostavite sa strane da se mješavina ohladi. U veću posudu za miksanje stavite maslac, vanilin šećer i šećer. Miksajte dok se šećer ne otopi. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajte dok se dobro ne sjedine. Zatim dodajte ekstrakt vanilije i mješavinu mlijeka i kave. Na kraju umiješajte jedan po jedan suhi sastojak. Bitno je da dobijete glatku pjenastu smjesu. Tijesto prebacite u pripremljeni kalup. Rasporedite ravnomjerno po kalupu. Pecite 35 do 40 minuta na 180 °C. Izvadite tortu iz pećnice ostavite u kalupu da se hladi oko 10 minuta. Zatim biskvit prebacite na žičanu rešetku i pustite da se potpuno ohladi. Dok se tijesto hladi, pripremite kremu. U manji lončić ulijte 70 ml vrhnja za šlag te dodajte cappuccino prah i instant-kavu te lagano zagrijte dok se zrnca kave ne otope. Zagrijte tek toliko da se vrhnje malo utopli. Ne smije zakuhati. Posudu stavite sa strane da se potpuno ohladi. U veliku posudu za miksanje ulijte preostalo vrhnje za šlag, miksajte dok se ne počne formirati šlag. Tada dodajte žlicu po žlicu šećera u prahu. Odmah potom i smjesu kave uz lagano miješanje. Krema treba biti pahuljasta i glatka. Kremu uz pomoć lopatice lagano nanesite na biskvit. Ukrasite čokoladom koju ste usitnili nožem ili ribežom. Torta u hladnjaku može stajati dva do tri dana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....