Jednostavnost i sočnost su njihove odlike, treba samo pratiti recept korak po korak i savjete našeg suradnika, chefa Tvrtka Šakote. Naš izbor je svinjski kare s Harissa začinskom mješavinom, rolani odojak punjen čvarcima i začinjeno otkošteno rolano pile. Nije baš da bi ovo moglo pripremiti dijete, ali nije ni neka teška nauka. Svaki detalj je važan za savršen rezultat, posla ima. Kao i priprema svakog jela, i ova također zahtijevaju određenu koncentraciju. Posvetite se propisno onome što kuhate, otpustite kočnice, kuhajte, isprobavajte, pozovite i pomoć ako treba, u društvu je sve ljepše raditi.
Rolano otkošteno pile s pečenim krumpirima
Savjet: zamotati pile u papir za pečenje pa zatim u aluminijsku foliju da se sačuvaju svi sokovi, u kombinaciji s pečenjem na niskoj temperaturi
1 pile, cca 2 kg
1 čajna žličica baharat začinske mješavine
1 čajna žličica sjemenki komorača
4 režnja češnjaka
2 dcl maslinova ulja
2 žlice svježeg ružmarina
sol, crveni papar
Otkoštiti pile od svih kostiju da dobijete čisto meso. Smiksati baharat, sjemenke komorača, češnjak, 1 dl maslinova ulja, sol, crveni papar i napraviti pastu. Namazati pile izvana i iznutra, zarolati i zavezati špagom te ostaviti nekoliko sati, najbolje preko noći. Krumpir narezan na krupne komade začiniti solju, ružmarinom i preostalim maslinovim uljem. Sve zamotati u papir za pečenje pa u aluminijsku foliju i peći 3 sata na 14O stupnjeva. Odmotati i pojačati gornji grijač na 200 stupnjeva pa peći još 15 minuta.
Svinjski kare s harissom i salatom komorača
Savjet: ciljati unutrašnju temperaturu svinjetine na oko 70 stupnjeva, da se ne bi presušila
svinjski otkošteni kare, cca 2 kg
Harissa začinska mješavina, 2 žlice
1 dl maslinova ulja
1 dl argan ulja
4 režnja češnjaka
sol
Smiksati oba ulja s češnjakom, soli i harissom. Namazati kare i ostaviti nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku. Zagrijati tavu i karamelizirati meso sa svih strana, prebaciti ga u posudu za pečenje i staviti potom u pećnicu na 180 stupnjeva oko dva sata, odnosno dok meso iznutra ne postigne temperaturu od 70 stupnjeva. Ostaviti meso da odmori oko pet minuta prije rezanja.
Salata
2 komorača
2 tikvice
miješana zelena mlada salata
1 dl maslinova ulja
3 žlice kvasine
1 režanj češnjaka
1 čajna žličica senfa
Smiksati senf, kvasinu i češnjak, miksati ulijevajući ulje. Posoliti. Povrće narezati na mandolinu na tanke trakice, pomiješati sa zelenom salatom. Sve preliti pripremljenim dresingom.
Rolani odojak punjen čvarcima i pistacijom, pečene bundeva s kaduljom i limunom
otkoštena potrbušina odojka, cca 2 kg
100 grama pistacija, slanih, preprženih
200 grama čvaraka
4 režnja češnjaka
2 kg muškatne bundeve
šaka svježe kadulje
2 organska limuna
2 dl maslinova ulja
Smiksati čvarke, pistacije i češnjak. Namazati potrbušinu, dobro je posoliti izvana i iznutra. Ostaviti nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku. Bundevu začiniti kaduljom, soli, limunovom koricom, a ostatak limuna peći s mesom. Meso staviti u pećnicu na 120 stupnjeva oko 3,5 sata, a posljednjih sat i pol dodati bundevu. Pojačati gornji grijač na 200 da kožica postane hrskava, oko 20 minuta.