ZA SVAKO DOBA GODINE

Ultimativna zimska poslastica: Ovo je jedini recept za pitu od jabuka koji vam treba

pita od jabuka
Ovaj recept za pitu od jabuka odmah spremite na sigurno, sigurni smo da će vam još trebati

Za tijesto će vam trebati:

300 g brašna

150 g maslaca

100 g šećera

2 žlice kiselog vrhnja

1 jaje

žličica praška za pecivo

Za nadjev:

5-6 reskih jabuka

2-3 žlice smeđeg šećera

žličica cimeta

100 g preženih badema, grubo sjeckanih

Priprema:

1. korak

Za tijesto pomiješajte brašno s praškom za pecivo, pa rukama namrvite hladni maslac. Dodajte šećer, jaje i vrhnje, pa rukama zamijesite tijesto, radeći onoliko dugo dok se maslac od topline ruku ne rastopi, a tijesto prestane biti ljepljivo.

2. korak

Po potrebi dodajte malo brašna. Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite da odstoji u frižideru barem dva sata, a najbolje preko noći.

3. korak

Barem pola sata prije pečenja pripremite smjesu od jabuka. Ogulite i naribajte jabuke. Dodajte šećer, cimet i bademe.

4. korak

Ohlađeno tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Na pobrašnjenoj podlozi svaki razvaljajte tanko, oko 3-4 milimetra debljine. Prebacite donji sloj tijesta u namašteni i pobrašnjeni lim (ja koristim maslac i oštro brašno) željenog oblika.

5. korak

Po donjem sloju tijesta ravnomjerno rasporedite smjesu od jabuka, nakon što ste ocijedili višak soka.

6. korak

Poklopite odnosno prekrijte drugim slojem tijesta (ako je negdje puklo, zakrpajte prstima ili viškom tijesta). Rubove lagano pritisnite prstima, a cijelu površinu pite nabockajte vilicom.

7. korak

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata, odnosno dok lijepo ne porumeni. Servirajte mlako ili sasvim hladno, po želji posuto štaub šećerom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:01