RECEPT DANA

Umjesto krpica danas napravite ove prejednostavne njoke s kupusom, klinci će ih obožavati

 Berislava Picek/Cropix/
Ako već dugo razmišljate o krpicama s kupusom za ručak, evo ideja kako ih učiniti još zanimljivijima

Kupus obožavamo na salatu i u varivima, ali postoji to jedno jelo u kojem se posebno ističe, a koje ne bismo odbili baš nikada. U pitanju su, naravno, krpice s kupusom ili, ako baš hoćete, flekice sa zeljem. Kako god ih nazivali, vjerujemo kako vam je dobro poznato da je ovom domaćem specijalitetu teško odoljeti, posebice kada je napravljen kako treba. Kada su komadići kupusa taman dovoljno veliki da ih možete osjetiti pod zub, ali ne i preveliki, a potom i lijepo karamelizirani te jelu daju onaj poznati, slatkasti šmek. Vjerujemo i kako svoj recept za krpice s kupusom već imate, no za svaki slučaj, u nastavku vam ostavljamo poveznicu na kojoj možete pronaći upute za pripremu kupusa, ali i domaće tjestenine. Jer, zna se, krpice moraju biti domaće, baš kao bakine.

KAKO NAPRAVITI NAJBOLJE KRPICE S KUPUSOM

image
Berislava Picek/Cropix/

No, osim klasičnog recepta, tu je i onaj koji je s nama svojevremeno podijelila Nastasja Chiara Petrić te koja je klasične krpice zamijenila njokima sa špinatom.

"Obožavam krpice sa zeljem, no htjela sam napraviti nešto što bi jednako tako obožavalo i moje dijete koje, iako nije izbirljivo, uvijek radije voli vidjeti boje na tanjuru i ako je to jelo lako za jesti prstićima, još će bolje proći. Njoki od špinata u umaku à la ‘krpice sa zeljem‘ rezultirali su oblizivanjem rukica", rekla nam je tada.

image
Berislava Picek/Cropix/

Recept smo već u nekoliko navrata testirali i sami te se oduševili pa stoga i vama u nastavku ostavljamo detaljan postupak pripreme kako biste se u istoj mogli okušati i sami. Ovi njoki s umakom krpica i hrskavom slaninom toliko su dobri da vam savjetujemo da odmah napravite duplu količinu.

NJOKI OD ŠPINATA ALA ‘KRPICE SA ZELJEM‘

Za njoke od špinata:

3 srednja krumpira

2 pune šake svježeg špinata

1 jaje

6 žlica glatkog brašna

dva prstohvata soli

malo muškatnog oraščića

Priprema njoka:

Cijeli krumpir u kori skuhajte u posoljenoj vodi. Možete ga i oguliti, narezati na kockice pa kuhati tako. Procijedite ga, skinite koru i izgnječite da nema grudica. Za to vrijeme blanširajte i špinat u kipućoj vodi te ga procijedite i sitno iskosajte na dasci. Dodatno ga kroz sito istisnite od viška tekućine te dodajte krumpiru i ostavite da se oboje ohladi. Zatim umijesite tijesto za njoke tako da u smjesu od krumpira i špinata dodate jedno jaje, brašno i malo muškatnog oraščića. Tijesto mora biti mekano, ali dovoljno kompaktno da se od njega lako izrađuju njoki. Dodajte još malo brašna ako vam se smjesa čini premekana. Na pobrašnjenoj površini izradite njoke tako da izvaljate dugačku "zmiju" i režete njoke tupom stranom noža. Skuhajte ih u kipućoj vodi i dodajte ih u topli umak od kupusa, a sve skupa servirajte uz hrskavi čips od slanine.

Umak od kupusa:

pola glavice većeg kupusa

1 luk

1 manji režanj češnjaka

sol i papar

lovorov list

1 žlica koncentrata rajčice

temeljac ili voda za podlijevanje

Priprema umaka:

Kupus očistite i sitno narežite. Luk ogulite i također sitno nasjeckajte te ga popržite na laganoj vatri na masnoći po želji, mi koristimo svinjsku mast. Kada luk omekša, dodajte kupus, lagano prodinstajte te začinite solju i paprom, stavite lovorov list, protisnite češnjak, dodajte rajčicu te dinstajte još par minuta. Podlijevajte temeljcem ili vodom dok se kupus potpuno ne skuha i tekućina ispari. Servirajte uz krpice ili zelene njoke od špinata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:53