BOŽIĆNE PRIPREME

Usudite se napraviti čipkaste kekse koji više nalikuju bombonima i sjajno će oplemeniti vaše jelo

Čipkasti keksi Ana-Marije Bujić
Čipkasti keksi bit će zanimljiv dodatak pladnju s kolačićima, ali može biti i lijepa dekoracija za neku kremu, sladoled ili semifreddo.

Varijanta ovih keksića godinama je bila na blogu, ali s vremenom sam shvatila da im treba novo, pouzdanije ruho i evo ga. Ova je verzija hrskava i zapravo više nalik bombonima nego keksima.

(za 30-ak komada)

  • 60 g maslaca
  • 120 g šećera
  • 60 g meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • 30 g brašna
  • 90 g samljevenih badema
image
Čipkasti keksi Ana-Marije Bujić

Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite pleh (ili još bolje dva) papirom za pečenje. U lonac srednje veličine stavite maslac, šećer i med. Kuhajte na laganoj vatri miješajući dok se šećer ne rastopi i dok mješavina ne provri. Kad provri, dodajte ekstrakt vanilije, sol, brašno i bademe pa miješajte dok se svi sastojci ne povežu. Na pripremljeni pleh stavljajte po žličicu smjese, spljoštite je u mali disk i pritom pazite da ostavite dovoljno razmaka jer će se keksići prilično raširiti tijekom pečenja. Pecite ih otprilike 10 minuta. Možda će vam trebati i minuta manje, ovisno o jačini vaše pećnice, ali znat ćete da su gotovi kad po površini keksa prestanu pucketati mjehurići. Držite ih na oku jer lako zagore. Ostavite ih da se posve ohlade na plehu. Ako želite da rupice budu ravnomjerne, a čini vam se da pokoja nedostaje, u ovom trenutku sami možete čačkalicom napraviti rupice na mjestima gdje mjehurići nisu pukli. Stavite kekse u hermetički zatvorenu kutiju ili vrećicu sa zatvaračem. Ako ih namjeravate dulje čuvati, dobro je između keksa staviti komadić papira za pečenje da se ne bi zalijepili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:41