Ako ste i vi oni koji na roštilju uvijek prvo posegnu za kobasicom, potpuno vas razumijemo. Kobasice su ultimativni comfort food, baš poput pizze, te su neizostavni dio svakog okupljanja oko roštilja. No, činjenica jest da ih gotovo uvijek jedemo na isti način – u pecivu sa senfom ili kečapom i eventualno s malo karameliziranog luka. Nemojmo se lagati, to je odličan izbor, ali nekada pomalo i dosadan jer je taj sastojak toliko svestran da ga možemo pripremiti na „mali milijun“ načina.
U moru zlatnih rudnika recepata na internetu pronašli smo četiri odlične kombinacije s kobasicama u prvom planu i to onima s roštilja. Zašto? Osim što je sada njegova sezona, roštilj mesu daje posebnu, dimljenu aromu i bilo bi je šteta ne iskoristiti u spoju s povrćem i raznim drugim sastojcima. Treba vam samo malo kulinarske hrabrosti i pogled u novi Lidl katalog, gdje možete pronaći sastojke za jednostavna, a nesvakidašnja jela s kobasicama s roštilja.
Ražnjići s kobasicom i povrćem
Ima li boljeg spoja od mesa i povrća? Ne, ako gledate s nutritivne strane, ali i okusne. Ražnjići su idealan način pripreme ta dva sastojka jer su šareni, razigrani, praktični i za jelo i za pečenje na roštilju. Osim toga, brzo se peku pa ne morate dugo čekati da biste se najeli. Ako ste ljubitelj roštilja, meso možete zamijeniti kobasicama koje se super slažu s povrćem. Kombinacija zapečenih kobasica i sočnog povrća je savršeni balans između bogatog okusa i laganijeg obroka, bilo za obiteljske roštilje, vrtne zabave s prijateljima ili jednostavan ljetni ručak.
Ražnjići s kobasicom i povrćem
Sastojci:
250 g paket Lidl Grillmeister Roštilj kobasice chilli (1 paket)
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 Lidl tikvica
1 crveni luk
250 g Lidl domaćih šampinjona
Maslinovo ulje
Sol, papar
Suhi začini po želji (timijan, origano, dimljena paprika)
Drveni ili metalni štapići za ražnjiće
Priprema:
Ako koristite drvene štapiće, namočite ih u vodi barem 20 minuta kako ne bi izgorjeli na roštilju. Povrće operite i narežite na komade slične veličine - paprike i tikvicu na kocke, luk na veće komade, gljive na polovice. Kobasice također narežite na manje komade, debljine po želji kako bi bile izbalansirane s povrćem.
Na štapiće naizmjenično nabodite kobasicu i povrće po željenom redoslijedu. Premažite ražnjiće maslinovim uljem i začinite solju, paprom i začinima po izboru. Sastojke možete začiniti maslinovim uljem i začinima prije nego ih nabodete na štapiće te ih ostaviti u marinadi oko 15 minuta.
Ražnjiće pecite na zagrijanom roštilju 10 do 15 minuta, povremeno ih okrećući, dok se kobasice ne zapeku, a povrće omekša i dobije zlatnu boju. Poslužite ih obavezno dok su topli, uz kečap, Heinz BBQ umak ili pak Kania Francuski dijon ili Rotissen senf koje možete pronaći u Lidlu. Uz ove ražnjiće izvrsno ide i neka lagana salata.
Tjestenina s kobasicama s grilla
Tjestenina ala bolognese jelo je koje većina voli, ali nekada može biti preteška, posebice u proljeće i ljeto. Zato postoji alternativa bez kompromitiranja izvrsnog okusa – tjestenina s kobasicama pečenima na roštilju, sve obogaćeno slasnim talijanskim tipom umaka od rajčica. Kobasice s hrskavom koricom daju zabavan crunch ovom jelu, dok rajčice, kako svježe, tako i pelati u umaku, čine ovo jelo pravom mediteranskom bombom okusa. Osim toga, ovo je sjajan recept za one koji nakon roštilja žele iskoristiti ostatke ili pripremiti nešto novo, a brzo i ukusno.
Tjestenina s kobasicama
Sastojci:
250 g paket Lidl Grillmeister Roštilj kobasice perad (1 paket)
400 g tjestenine (fusilli, penne ili tagliatelle)
200 g Lidl domaća rajčica mini grapolo
2 češnja češnjaka
750 g pelata
Maslinovo ulje
1 žličica dimljene slatke paprike
Sol i papar
Svježi bosiljak
Lidl Pilos Tvrdi sir
Priprema:
Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputama na pakiranju. U međuvremenu kobasice ispecite na roštilju te ih narežite na kolutiće. Na roštilju kratko ispecite i cherry rajčice s malo maslinovog ulja dok ne puknu i lagano se karameliziraju.
Na tavi na malo maslinovog ulja kratko popržite sitno sjeckani češnjak i dimljenu papriku dok ne puste miris te im dodajte grilano povrće i kobasice. Ulijte pelate i dodajte soli i papra ako je potrebno.
Ocijedite tjesteninu, ali ostavite malo vode od kuhanja sa strane. Tjesteninu sjedinite s ostalim sastojcima te svemu dodajte malo vode od kuhanja za veću gustoću umaka. Sve dobro, ali lagano promiješajte te začinite svježim bosiljkom. Poslužite uz naribani tvrdi sir.
Grill kobasice na „salatu“
Za toplija vremena često tražimo jela koja su dovoljno zasitna, ali i dovoljno lagana da ne opterete tijelo. Salata od pečenih kobasica, mladog krumpira, graha i zelenih mahuna savršena je za proljeće jer je brzo gotova i puna okusa. U sebi ima neodoljiv kontrast tekstura i okusa - nešto toplo, nešto hrskavo, nešto svježe i nešto konkretno. Odličnog je okusa i topla i hladna pa je možete pojesti kasnije u danu ili čak drugi dan. Osim toga, ova salata dokazuje da i roštilj može imati svoju finu, sofisticiranu stranu, bez puno komplikacija.
Gril kobasice na „salatu“
Sastojci:
4 Lidl Grill&Fun kranjska kobasica XXL
500 g Lidl mladog krumpira
300 g svježih zelenih mahuna (ili smrznutih)
200 g graha iz konzerve
1 crveni luk
Maslinovo ulje
Sol, papar
Malo limunovog soka
Svježi peršin ili vlasac za posipanje
Priprema:
Krumpire operite i narežite na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini. Kuhajte ih u slanoj vodi dok ne omekšaju, ali da zadrže oblik, otprilike 10-15 minuta. Ocijedite i ostavite da se malo ohlade.
Mahunama odrežite krajeve i kuhajte ih u slanoj vodi 5-7 minuta dok ne postanu mekane, ali još uvijek hrskave. Ocijedite ih i odmah isperite hladnom vodom kako bi zadržale boju. Kobasice ispecite na roštilju dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i budu potpuno pečene. Nakon pečenja ih narežite na kolutiće, a crveni luk na tanke ploške.
U velikoj zdjeli pomiješajte krumpir, mahune, kobasice, grah i crveni luk. Sve začinite maslinovim uljem, s nekoliko kapi limunovog soka ili octa, solju i paprom. Pažljivo promiješajte sve sastojke kako bi se okusi povezali te da krumpir ostane čitav. Na kraju dodajte sjeckani peršin ili vlasac prije posluživanja.
Stir fry s kobasicama s grilla
Stir fry je popularna azijska tehnika pripreme hrane, obično ribe ili mesa te povrća, na maloj količini jako vrućeg ulja u wok tavi. Priprema se posebnom tehnikom podizanja s plamena i konstantnim miješanjem, zbog čega povrće ostaje blago hrskavo, a opet je puno okusa. Iako u stir fry obično ide svinjetina ili govedina, nećete pogriješiti ako toj brzinskoj azijskoj klasici dodate neobičan twist – kobasice s grilla. One će ovom obroku dati neodoljivu dimljenu aromu, povrće hrskavost, a umak pikantnost. Zato je upravo stir fry super ideja ako vam je ostalo nekoliko kobasica s roštilja i ne znate što s njima.
Stir fry s kobasicama
Sastojci:
5 Lidl Dulano kobasica za pečenje XXL
1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 Lidl manja tikvica
1 mrkva
2 mlada luka
Sezamovo ulje
Basmati ili jasmin riža
Sezam i svježi peršin za posipanje
Za umak:
2 žlice soja sosa
2 žlice pilećeg temeljca
2 češnja češnjaka, sitno narezana
1 žličica meda ili smeđeg šećera
1 žličica rižinog octa ili limunovog soka
2 žličice sezamovog ulja
Komadić naribanog svježeg đumbira
Priprema:
Za početak pripremite umak od navedenih sastojaka i ostavite ga sa strane. Kobasice narezane na ploške ispecite na grilu, a povrće (papriku, mrkvu, tikvicu i luk) narežite na trakice. Kada su kobasice gotove, stavite ih sa strane da papirnati ručnik da se ocijede. U woku zagrijte sezamovo ulje te mu dodajte povrće. Pirjajte ga 5-6 minuta na jakoj vatri uz stalno miješanje. Povrće treba ostati blago hrskavo.
Potom povrću dodajte grilane kobasice i stir fry umak i pržite uz miješanje još 2–3 minute, dok se umak malo ne zgusne. Stir fry opcionalno poslužite uz rižu ili rezance te na vrhu pospite sezamom i peršinom. Dobar tek!
Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Lidla.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....