PINCA MAJSTOR

Već godinama radimo pincu po ovom receptu Petre Jelenić i još uvijek nismo pronašli bolji

 Mario Kucera/
Izgledom jednostavan kolač, ali zahtjevnog procesa izrade, odsad će mirisati u svim domovima jer nam je recept odala Petra Jelenić.

Pinca, sirnica ili slatka pogača tradicionalno se priprema za Uskrs. Ne znam nikoga iz svoje obitelji tko je radio pincu pa nemam savršen recept od mame, bake ili tete i nikada je nisam niti naučila raditi. No, nakon “tečaja” kod Petre Jelinić dobila sam temeljitu poduku za izradu pince. Vjerujem da ima onih poput mene koji nisu imali prilike okušati se u pripremi sirnice, stoga smo zamolili Petru da nam korak po korak pokaže što trebamo činiti da naša pinca bude fina i hvaljena.

To je jednostavan kolač i izgledom i sastojcima, ali riječ jednostavno ne vrijedi baš za postupak izrade ovog slatkog kruha. U svakom slučaju, ako se odlučite pripremiti domaću pincu, ozbiljno se posvetite tom poslu. I svakako odvojite dio dana samo za to. Jer, za pripremu pince treba nekoliko sati. I, naravno, puno strpljenja. I ne posustajte ako nešto pođe krivo jer što ćete je više puta zamijesiti, bit će sve bolja i bolja.

Ovaj kolač može stajati nekoliko dana i iako će se s vremenom malo posušiti, sa šalicom mlijeka ili kakaa jednako je ukusna kao i prvoga dana.

Pinci miris i okus daju prvenstveno limun i naranča, ali i med, dobar rum (kruškovac) i vanilija. U sirnici nema sira, iako taj naziv asocira na kolač sa sirom. Nekada su, naime, domaćice, umjesto kvasca, za izradu sirnice koristile ukiseljeno, usireno tijesto. U pincu neki stavljaju i grožđice ili suho voće, no što ćete dodati stvar je vašeg ukusa. Kod nas je jednostavnost pobijedila pa je nama ova najobičnija i najbolja. Manje je više.

Pinca voli masnoće

Petra nam je dala recept za pincu i nekoliko korisnih savjeta. Kao prvo, pinca voli različite masnoće, svaka od njih radi drugačije, tako da je dobro uz maslac dodati i svinjsku mast, ali i maslinovo ulje. Budući da je ovo tijesto dosta masno, treba paziti da bude nešto veća količina kvasca jer on ne voli previše masnoće, alkohola ni šećera, to ga sve ubija.

Dugo mijesite tijesto

Tijesto treba dobro izraditi da se razvije gluten, čime će biti rahlije, a najbolje da taj dio posla odradi mikser. Naravno da ruke također trebaju raditi, ali postupak je uistinu dug pa si treba malo olakšati. Pincu prije pečenja treba zarezati škarama ili nožem na tri mjesta, a tradicionalno se radi oblik križa.

Zlatno žuta izvana, bijela unutra

Na kraju se pinca može posuti granuliranim šećerom. I zadnje pravilo: pinca izvana mora biti zlatno žuta, a iznutra bijela. Ako vam tijekom pečenja počne prebrzo dobivati boju, pokrijte je aluminijskom folijom. Iz tog razloga, ali i zbog toga što se na većoj temperaturi prebrzo digne, pincu je bolje peći na nižoj temperaturi, od oko 160 stupnjeva. Na taj način neće ostati ni sirova iznutra.

Za 2 srednje velike pince trebat će vam:

• 500 g brašna

• 1 žlica soli

• 40 g svježeg kvasca

• 100 ml mlakog mlijeka

• 2 jaja

• 2 žumanjka

• 75 g šećera

• 50 g meda

• 1 mahuna vanilije

• fino naribana korica 2 limuna

• fino naribana korica 1 naranče

• 1 žlica ružine vodice

• 1 žlica ruma

• 50 g maslaca sobne temperature

• 50 g svinjske masti sobne temperature

1. Sve navedene namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna, 2 do 3 žlice od ukupne količine i žličicu šećera.

2. Sve navedene namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopiti u 100 ml mlijeka, dodati malo brašna, 2 do 3 žlice od ukupne količine i žličicu šećera.

3. U ostatak brašna dodati uzašli kvas i sve ostale sastojke.

4. Izraditi u glatku smjesu.

5. Miješati tijesto dok se ne odvoji od stijenki kalupa. Ako je tvrdo, dodati još malo mlijeka.

6. Dobro izrađeno tijesto ostaviti oko jedan sat na toplome da se diže i udvostruči

7. Dignuto tijesto potom premijesiti te pustiti da se još jednom diže

8. Podijeliti tijesto na dva dijela, oblikovati pince, odnosno loptice i staviti ih na toplo da se dignu za trećinu, oko 10 do 15 minuta.

9. Pince premazati razmućenim jajetom (na jedno jaje dodati 1 žlicu vode)

10. Zarezati škarama ili nožem oblik križa i staviti ih peći u pećnicu na 160 stupnjeva oko 25 minuta.Provjeriti štapićem jesu li pečene - kada ga izvadite, štapić mora ostati suh

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:03