PROBAJ OVO

Vikend je za kuhanje! Napravite raviole s kremom od ricotte i kelja po receptu Ivana Zidara

 Biljana Blivajs/Cropix
Kelj smo ubrali kod OPG Fileš, a fantastična jela pripremao je chef Ivan Zidar

Za tijesto će vam trebati:

4 jaja

400 g brašna

klorofil za zelenu tjesteninu

Za klorofil:

2 šake listova kelja

0,5 l vode

malo ulja

Za nadjev:

100 g crvenog ruskog kelja

200 g ricotte

Za umak:

1 žlica maslaca

šaka oraha

kovrčavi kelj

žumanjak prepeličjeg jaja po želji

Priprema:

Zamijesite pola tjestenine tako da pomiješate 200 g brašna s 2 jajeta. Da biste drugu polovicu tjestenine obojili u zeleno, prvo izdvojite klorofil iz kelja. U blenderu usitnite dvije šake listova kelja bez stabljike s pola litre vode. Dobivenu smjesu procijedite kroz kuhinjsku krpu u lončić. Stavite lončić na vatru i pustite da se zagrije, tada će se klorofil pojaviti na površini. Skinite ga žličicom s površine vode i stavite u čašicu s malo ulja. Dodajte klorofil ostatku brašna i jaja i zamijesite zelenu tjesteninu. Ručno ili s pomoću aparata za tijesto, razvaljajte tjesteninu na tanke plahte.

U sjeckalici pomiješajte ricottu i blanširani ruski kelj. Prebacite smjesu u slastičarsku vrećicu (ili u ziplock vrećicu kojoj ćete odrezati jedan vrh) te rasporedite punjenje raviola tako da ostavite prostora između dva punjenja. Prstom koji ste umočili u vodu prođite po tijestu oko punjenja, stavite gornji sloj tjestenine te pritisnite oko nadjeva da se zalijepe. Izrežite raviole pa ih kuhajte u dobro posoljenoj vodi.

Na tavi otopite maslac. Usitnite orahe i ubacite ih u tavu s nekoliko trakica kovrčavog kelja. Pazite da ne vam kelj ne zagori. Skuhane raviole preselite u tavu. Kratko ih u njoj prodrmajte, a zatim dodajte malo vode od kuhanja kako bi se stvorila emulzija i zasolio umak. Kada servirate raviole, u tanjur stavite žumanjak od prepeličjih jaja radi kremoznosti.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:39