KORAK PO KORAK

Svi pričaju o čudesnom dodatku koji svako jelo čini još boljim, evo kako kod kuće napraviti miso od starog kruha

Ivanu Zidaru rekli smo koliko nas je oduševila ideja o misu od kruha, o kojoj nam je govorio chef Hrvoje Kroflin, zainteresirali ga i povratka više nije bilo...

Kada čovjeku koji Nomin vodič za fermentaciju čita za laku noć i posjeduje hladnjak pun koji kulture u glavu usadite ideju o misu od kruha, o kojem ste nešto načuli u razgovoru s chefom Hrvojem Kroflinom, zadali ste mu posao koji mora biti odmah obavljen. Iako smo Ivana Zidara posjetili drugim poslom, kako bi nam pričao o svojim garumima, ovaj majstor za burgere najprije je, već nekako prirodno, upalio roštilj, zagrijao rešetku i na njega bacio raženi kruh koji je prije toga kupio u zanatskoj pekarnici Kukuriku.

"Ovaj je pun sjemenki, bit će bomba", rekao nam je sve uzbuđeniji Zidar.

image
Neja Markicevic /Cropix

Kruh je potom ohladio, samljeo, dodao koji i sol, sve dobro pomiješao pa spremio u veliku teglu. Pri miješanju nekoliko je puta spomenuo koliko dobro miriše i koliko ga veseli čuti kako je sve zajedno ispalo, tamo negdje za godinu dana, a možda i ranije jer, rekao je, "pa ovo već sad podsjeća na pravi miso". Predao je potom veliku staklenu teglu nama, kao da predaje najvažniju stvar na svijetu, i odmah u rokovnik, ponovno kao zadatak od iznimne važnosti, zabilježio ponovni odlazak u Kukuriku po barem još tri štruce teškog raženca kako bi miso napravio i za sebe.

I što da vam još uopće kažemo, postupak nije kompliciran, pa ako uspijete nabaviti nešto koji kulture, obavezno se okušajte u pripremi, baš po ovom receptu koji nam je ustupio Ivan Zidar. A kasnije svi možemo razmijeniti dojmove.

image
Neja Markicevic /Cropix

MISO OD KRUHA
Trebat će vam:

700 g kruha (koristili smo raženi sa sjemenkama iz pekarnice Kukuriku)
400 g ječam koji kulture
100 g keltske soli
još malo soli za posipanje
Priprema:

KORAK 1
Kruh najprije dobro tostirajte, možete ga peći u pećnici, na tavi ili roštilju. Pustite neka se osuši. Narežite ga na komadiće i prebacite u zdjelu.

image
Neja Markicevic /Cropix

KORAK 2

Sameljite pa vratite u zdjelu i pomiješajte s koji kulturom i soli.

image
Neja Markicevic /Cropix

KORAK 3

Prebacite u čistu staklenku s poklopcem. Dobro utisnite kako biste istisnuli sav zrak.

image
Neja Markicevic /Cropix

KORAK 4

Po vrhu pospite sol.

image
Neja Markicevic /Cropix

KORAK 5

Držite na tamnom mjestu nekoliko mjeseci do godinu dana, stajanjem okus postaje intenzivniji. Na vrh možete staviti i vrećicu koju ste napunili rižom, lećom ili drugim teretom.

image
Neja Markicevic /Cropix

image
Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/

U novom broju magazina, koji je sada na kioscima, pozabavili smo se fermentacijom, ali i brojnim drugim temama. Prepun je recepata, dobrih priča, savjeta i preporuka. Također, magazin Dobra hrana od sada dostupan i putem Hanza Media webshopa. Jednostavno, brzo i praktično, naručite svoj omiljeni magazin i preuzmite u odabranom paketomatu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 08:41