ZDRAVO I FINO

Više ne znate što s tikvicama? U ovom jelu koriste se u tijestu i u umaku, moglo bi vam se svidjeti

Tikvice, povrće kojeg ljeti uvijek imamo napretek i koje nam daje nam lepezu mogućnosti kada je u pitanju priprema, ovo ljeto pronalazimo kako u pašti, tako i u umacima

Tko ima vrt, zna onaj osjećaj kad tikvica ima na bacanje (a hrana se ne baca, ako nas pitate), dok prijatelji i susjedi nakon prvih par puta počinju odbijati ponijeti još jednu vrećicu kući, jer istini za volju ni oni ne znaju više što s njima. Upravo zato treba nam recept koji ih može potrošiti u velikoj količini, a da nije "samo još jedna varijanta pohane tikvice".

image
Romiri/Getty Images
image
Smitt/Getty Images

Maya koja stoji iza profila Fit Green Mind na kojemu otkriva plant based jela, otkrila je recepet u kojemu koristite tikvice za pesto i tjesteninu. Rezultat je kremasto, aromatično i lagano jelo koje jedva čekamo isprobati. Savršeno je za brzu večeru tijekom tjedna, ali i dovoljno efektno da impresionira goste.

Dvostruka tikvica - od tjestenine do pesta

Trebat će vam:

750 g tikvica (otprilike jedna jako velika ili dvije srednje)

250 g glatkog brašna (počnite s 200 g i dodajte po potrebi)

prstohvat soli

šaka pinjola (možete zamijeniti orasima, bademima ili lješnjacima)

šaka svježeg bosiljka

maslinovo ulje (po potrebi, otprilike 3–4 žlice)

svježe mljeveni papar

(po želji) ribani parmezan za posluživanje

image
Milla1974/Getty Images

Priprema:
Tikvicu narežite na kockice. Na tavi zagrijte malo maslinova ulja i pržite tikvicu dok ne omekša i lagano porumeni. To će joj dati slatkast, orašast okus i puno veću dubinu nego kad je kuhana. Polovicu prebačene tikvice koristit ćete za tjesteninu, a drugu polovicu za pesto. U blender ili sjeckalicu stavite polovicu pržene tikvice, dodajte 200 g brašna i prstohvat soli. Miksajte dok se sastojci ne povežu u glatko, mekano tijesto. Ako je previše ljepljivo, dodajte još malo brašna. Oblikujte kuglu tijesta, pokrijte krpom i ostavite sa strane dok radite pesto. U blender ubacite drugu polovicu pržene tikvice, pinjole, svježi bosiljak, maslinovo ulje te sol i papar. Miksajte dok ne dobijete glatku, kremastu pastu. Kušajte i po potrebi prilagodite - dodajte još soli, par kapi limunova soka za svježinu ili malo više ulja za rahliju teksturu. U velikom loncu zakuhajte vodu i posolite je. Pomoću škara režite tijesto izravno u kipuću vodu, u male trakice ili komadiće veličine njoka. Kad isplivaju na površinu, tjestenina je kuhana (potrebno je samo 2–3 minute). Kuhanu tjesteninu izvadite rupičastom žlicom i odmah pomiješajte s pestom od tikvica. Ako je potrebno, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine da sve poveže u kremasti umak. Poslužite toplo, uz listiće svježeg bosiljka i, po želji, posipajte ribanim parmezanom.

Savjeti i trikovi:

Umjesto pinjola možete koristiti tostirane bademe ili orahe, dat će pestu drugačiji karakter, ali jednako ukusan.

Ako volite bogatiji okus, u pesto možete dodati žličicu ribanog parmezana ili pecorina.

Tijesto od tikvica možete oblikovati i valjkom te rezati u tanke rezance

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 21:25