Moć u čaši

Vlasnik popularnog zagrebačkog bara osmislio verziju poznatog koktela Mississippi Punch

Barmen Ivan Leko prihvatio se izazova i modernizirao piće iz filma Doručak kod Tiffanyja s Audrey Hepburn

Nakon što nam je detaljno objasnio kako koristi metodu milk-washinga da bi stvorio svoj popularni Expresso martini koktel, vlasnik Express bara u centru Zagreba Ivan Leko spremno se prihvatio izazova da za prvi kolekcionarski broj magazina Dobra hrana spremi Mississippi Punch i zatim osmisli svoju inačicu tog holivudskog koktela.

image
Marko Miscevic/Cropix

U svoj je koktel ubacio i sirup od hibiskusa i sakure, a konjak je zamijenio mezcalom kako bi dobio laganu notu dima u samom piću. Upravo je taj Mississippi Punch s pomakom Leki poslužio kao prostor za igru te se iz njega izrodio novi koktel u samom baru zvan Premantura Punch! Želite li isprobati i neki drugi holivudski koktel iz našeg magazina, kao i njegovu moderniju inačicu, potražite recepte na poveznici!
image
Marko Miscevic/Cropix

MISSISSIPPI PUNCH IVANA LEKE

15 ml mezcala
15 ml tamnog ruma
25 ml burbon viskija
15 ml soka od limuna
10 ml sirupa od hibiskusa i sakure
25 ml čaja od plavog graška i sakure
2 kapi 20% otopine soli
U šejker ubacite mezcal, viski i sok od limuna, dodajte led te prošejkate. U ohlađenu čašu ulijte sirup od hibiskusa pa dodajte sadržaj šejkera i ulijte čaj. Rum dodajte na kraju i dekorirajte cvijetom plavog graška.

image
Marko Miscevic/Cropix

Za sirup od hibiskusa i sakure:
1,5 g sakura čaja (cvijet japanske trešnje)
0,75 g cvijeta hibiskusa
200 ml vode
šećer
Pripremite sirup tako da zagrijete 100 ml vode na 90 °C i dodate sakura čaj te pustite da se infuzira tri minute. Procijedite. Zagrijte drugih 100 ml na 95 °C stavite čaj hibiskusa i pustite da se infuzira 15 minuta pa procijedite. Pomiješajte čajeve. Dodajte šećer u omjeru 1:1 i miješajte dok se ne rastopi. Ovaj sirup može vam stajati u hladnjaku do dva tjedna.
image
Marko Miscevic/Cropix

Za čaj od sakure i cvijeta plavog graška:
3 g sakura čaja
3 g čaja plavog graška
Pripremite čaj tako da zagrijete 200 g vode na 90 °C i dodate 3 grama sakura čaja i 3 grama plavog graška te pustite da se infuzira tri minute. Procijedite i koristite u koktelu umjesto vode.
image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:10