I brzo i lako

Vrijeme je za džem od jagoda: Spremite slatke bobice u teglice po receptu od tri sastojka

Dok nas kišni oblaci neumorno prate, ovaj ćemo vikend iskoristiti na najbolji način - palimo štednjak, vadimo najveći lonac i kuhamo omiljeni voćni namaz

Na internetu, u kuharicama, među omiljenim chefovima... na sve strane možete čuti kako se radi "the džem" od jagoda. No, oni možda ne znaju da se mnogi među nama prvi puta suočavaju s izradom zimnice. Stoga vam donosimo korak po korak recept za izradu džema od omiljenih crvenih bobica - jagoda.

Prvo što trebate je kupiti jagode. Birajte zrele, žarko crvene, zelene peteljke, jer ćete tako znati da su svježe ubrane i da mogu "preživjeti" do sutra ako ih niste planirali kuhati isti čas. Drugo, a ne manje bitno, je da osigurate dovoljan broj teglica, pritom vodite računa da je bolje da su manje kako bi se brže trošile, jer jednom kad teglicu otvorimo, valja je brzo smazati kako se ne bi pokvarila. Treće, provjerite imate li dovoljno velik lonac. Trebao bi biti širok i dubok, tako da se jagode ravnomjerno kuhaju u njemu. A neka vam je pri ruci i štapni mikser kako biste usitnili jagode pri kraju kuhanja.

Nadalje, za lijepu crvenu boju i malu notu kiselosti treba vam domaći, nešpricani limun od kojega ćete iscijediti sok i naribati koricu. I konačno - šećer. Ako želite, možete koristiti i želin, najbolje omjera 2:1. Odlučite li se dodati ga u recept, tada ga dodajte samo u dio šećera koji ćete dodati džemu tek nakon što se prvi dio, odnosno čisti šećer, već u kuhanju otopio.

image
Pinkybird/Getty Images

Za 6 teglica od pola kilograma trebat će vam:

  • 3 kg jagoda
  • 1 kg šećera
  • 2 domaća limuna (nije nužno)

Priprema:

Jagode dobro operite. Nožićem skinite peteljke pa ih, ovisno o veličini prerežite po pola ili četvrtine.

Teglice i poklopce za džem također dobro operite u vrućoj vodi ili perilici, pa pustite da se osuše.

Na laganu vatru stavite lonac i dodajte očišćene i narezane jagode, a zatim i šećer.

SAVJET VIŠE! Iako ga i sami rado izbjegavamo gdje god je to moguće, šećer djeluje kao konzervans, pa nemojte previše smanjiti njegov udio u odnosu na voće.

Naribajte koricu jednog limuna, a zatim iscijedite sok dva nešpricana domaća limuna i dodajte postepeno u jagode. Miješajte sve zajedno dok se šećer ne otopi.

SAVJET VIŠE! Limunov sok ne treba dodati odjednom jer je moguće da ga je previše i da će vam onda i džem biti prekiseo. Stoga ga dodajte malo po malo i između probajte je li ga dovoljno.

Kad džem krene kuhati, na vrhu će se pojaviti pjena koju ćete skinuti i pokupiti velikom žlicom.

Nakon nekih sat vremena kuhanja (iako neki kuhaju i kraće) lonac maknite s vatre i štapnim mikserom usitnite jagode do željene konzistencije - želite li svilenkasti pekmez tada ih usitnite do kraja, volite li da se u njemu ipak kao u džemu nađe i konkretniji komad voća, tada ne pretjerujte s usitnjavanjem.

Vratite lonac na vatru i ostavite da ponovno proključa. Za to vrijeme uključite pećnicu na 150ºC i napravite sterilizaciju teglica. Dakle, teglice i poklopce (obavezno odvojene) stavite na lim za pečenje i pustite ih da se zagriju 10-ak minuta u pećnicu.

image
Privatna arhiva

Ugasite štednjak, oprezno izvadite vruće teglice i punite ih džemom pomoću lijevka šireg grla. Kada ih napunite čvrsto zatvorite poklopcem. Sada je na redu sterilizacija, što znači da teglice treba preokrenuti na stranu poklopca i tako ostaviti da se hlade.

DOBRO JE ZNATI! Preokretanjem se stvara vakuum unutar staklenke i sprečava razvoj nepoželjnih mikroorganizama. Također, nije na odmet pokriti teglice kuhinjskom krpom ili stolnjakom.

Ovako pripremljen džem možemo koristiti kao nadjev za palačinke, krafne ili buhtle, poslužiti uz najjednostavniji biskvit ili panna cottu, dodati sladoledu, smoothieju ili običnom jogurtu, možemo ga i staviti u kalupe za sladoled i zalediti... Mogućnosti je više, a na vama je da ih otkrijete.

image
Neja Markicevic/Cropix

Uz ovaj, također možete isprobati i recept za jednostavan džem od jagoda s rumom i limunovim sokom koji je svojevremeno s nama podijelila Janja Benić, poznata po svojim krafnama. Nas je oduševio, a super paše i uz njene sourdough krafne.

Sad vam još samo preostaje ispeći palačinke, biskvit, buhtle ili krafne i uživati!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:01