ludo kremasto

Za cacio e pepe rižoto treba vam tek nekoliko sastojaka, a svi će vas pitati za recept

 Julien Pianetti/Unsplash/
Okušajte se u pripremi rižota s aromatiziranim maslacem i dobrom dozom parmezana

Obožavamo jednostavne tjestenine od tek nekoliko sastojaka, a ovaj rižoto, inspiriran upravo jednom takvom, pravo nam je otkriće. Za pripremu vam je potrebno tek nekoliko sastojaka koje vjerojatno već imate u hladnjaku i kuhinjskom ormariću poput, primjerice, riže za rižoto, luka, maslaca i parmezana, a samo kuhanje, zajedno sa sjeckanjem, oduzet će vam svega nešto više od 30-ak minuta. Ono što ovo jelo čini posebnim je i aromatizirani maslac koji vrlo lako možete napraviti dok se riža kuha i za koji vam neće trebati baš nikakvi posebni začini i dodaci. Kada je sve zajedno gotovo, poslužite još toplo i uživajte u pravom comfort food jelu za koje će vas, uvjereni smo, baš svi tražiti recept.

Trebat će vam:

1 luk ili dvije ljutike

400 g Arborio ili Carnaroli riže

125 ml vina

120 g creme fraiche ili milerama

1,5 litra pilećeg ili povrtnog temeljca

2 žlice maslinova ulja

1 šaka svježeg peršina

100 g parmezana

Za maslac:

200 g omekšalog maslaca

100 g ribanog parmezana ili pecorino sira

4 režnja češnjaka

1 žličica soli

šaka svježeg peršina

Priprema:

U loncu zagrijte temeljac, neka se pojave mjehurići pa smanjite vatru i održavajte ga vrućim. Ako imate kore od parmezana, stavite i njih u lonac. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte poklopljeno 5-10 minuta dok luk ne postane staklast. Pripazite da ne posmeđi. Dodajte rižu i tostirajte 2 minute. Cijelo vrijeme miješajte. Dodajte vino i miješajući kuhajte dok alkohol ne ispari. Malo po malo dodajte temeljac i povremeno promiješajte kako se riža ne bi zalijepila za dno posude. Kada vidite da je riža popila gotovo svu tekućinu, dodajte još temeljca i ponavljajte postupak 25-30 minuta. Pripazite da ne prekuhate rižu. Trebali biste dobiti lijepu, kremastu teksturu. Dok se riža kuha, napravite maslac. Omekšali maslac stavite u veću zdjelu, dodajte ribani parmezan, protisnuti češnjak, sol i papar. Sve zajedno dobro pomiješajte, a na kraju dodajte i dio sitno sjeckanog peršina. Kada je rižoto gotov, dodajte creme fraiche ili mileram, malo sitno sjeckanog peršina i 50 g aromatiziranog maslaca. Naribajte i parmezan, maknite s vatre, poklopite i pustite da stoji 5 minuta. Rižoto podijelite u zdjelice ili tanjure, dodajte po žličicu aromatiziranog maslaca i naribajte još malo parmezana. Po želji, dodatno pospite sjeckanim peršinom i dodajte malo maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:30