ZIMSKO DRUŽENJE

Za druženje s ekipom napravite pulled pork u mekim brioche pecivima po provjerenom receptu

 Berislava Picek/cropix/
Naša Slavica Šagolj napravila je slasnu trganu svinjetinu i poslužila je u mekom domaćem pecivu

Trebat će vam:

2 kg svinjske lopatice

sol i papar

dimljena mljevena paprika

100 ml soka od jabuke

1 l mesnog ili povrtnog temeljca

200 ml bijelog vina

50 g maslaca

grančica ružmarina

Za prilog:

2 velike mrkve

2 jabuke Granny Smith

1 veći celer

Za umak:

2 žličice Dijon senfa

2 žličice vrhnja

3 žlice majoneze

Za tijesto za brioš:

450 g glatkog brašna

1 vrećica suhog kvasca

280 ml toplog mlijeka

žlica šećera

1 žličica soli

50 ml ulja

50 g maslaca sobne temperature

1 jaje

Za premazivanje i posipanje:

1 jaje

sezam i mak

Priprema:

Marinirajte meso tako što ćete ga kratko uroniti u sok od jabuke. Sok ne brišite kuhinjskim ručnikom nego u meso dodatno utrljajte začine. Začinite solju, paprom i mljevenom dimljenom paprikom sa svih strana. Ostavite sat-dva da se sastojci prožmu. U veću posudu od gusa stavite malo masnoće. Meso kratko ispecite sa svih strana. Posudu maknite s vatre te mesu dodajte vino, temeljac, maslac i po želji malo svježeg ružmarina. Posudu poklopite i stavite u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva te pecite oko tri sata. Svaki sat posudu izvadite, okrenite meso te ga obilno zalijte sokom od pečenja. Nakon tri sata posudu izvadite iz pećnice te pustite da se meso lagano ohladi. Poželjno je meso ispeći dan prije druženja.

Izradite peciva tako da prvo zagrijete malo mlijeka i dodate mu kvasac i šećer pa pustite da se zapjeni. U veću posudu ili, još bolje, kuhinjski robot stavite brašno i sol te dodajte zapjenjeni kvasac. Izmiješajte. Dodajte ostatak mlakog mlijeka, ulje i omekšali maslac. Kada se sastojci malo sjedine, dodajte jaje. Miješajte što dulje da tijesto bude glatko i mekano. Tijesto pokrijte krpom i pustite da odstoji na toplom oko sat i pol, točnije dok se ne udvostruči.

Vrijeme je za oblikovanje peciva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto podijelite na 10 jednakih loptica. Stavite ih na lim, ostavite im mjesta da mogu rasti. Prekrijte ih ponovno krpom i pustite oko pola sata da se dižu. Premažite ih razmućenim jajetom i pospite sezamom ili makom. Pecite oko 25 minuta na 180 stupnjeva. Mrkvu, jabuku i celer sitno narežite na trakice ili naribajte na krupni ribež. Sastojke za umak stavite u posudu te dobro izmiješajte. Pecivo prerežite na pola i obje polovice premažite umakom pa dodajte povrće, a zatim posložite natrganu svinjetinu i po želji još povrća. Poklopite gornjim dijelom peciva.

image
Berislava Picek/cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 20:50