ZA POD ZUB

Za ove savršene slane palačinke samo vam još treba dobro brašno, sve drugo već imate

Jednom kada ih isprobate, poželjet ćete ih ponoviti za doručak, gablec, snack za plažu ili filmsku večer pod zvjezdanim nebom

Posljednja dva tjedna ove slane kukuruzne palačinke radila sam pet do šest puta. Postalo je vruće i kefirne gljivice rade mi brže nego prije, sav kefir koji napravim ne stignem popiti, pa tako uvijek tražim rješenja kako da ga iskoristim. Nekada ga dodajem u tijesto za kruh, nekada napravim pogaču, nekad ga pojedem s granolom, a u posljednje vrijeme, dakle, radim male palačinke. Priprema je gotova u pet minuta, zbog čega ih najčešće zamutim navečer prije spavanja, a s obzirom na to da je i pečenje gotovo brzo, u nekoliko sam ih navrata ispekla prije posla pa ih ponijela za gablec. I sada najbolja stvar - isprobala sam ih već u najrazličitijim kombinacijama, i sve funkcioniraju. Odlične su s paštetom i rajčicom, s humusom i krastavcima, s pečenim jajima s tikvicama, još vruće s malo kajmaka i krupne soli, ili tople s malo javorovog sirupa, cvijeta soli i svježih borovnica. Spužvaste su, prozračne i toliko svestrane da ih u nekoj od ovih, ali i u nekoj svojoj novoj varijanti vrlo lako možete podvaliti i najmlađima. Meni se čine zgodnima i za mali upgrade, pa ovog ljeta planiram u smjesu ubaciti i malo ribanih tikvica, sve zajedno ispeći i spakirati za plažu, uz grčki jogurt. Zvuči baš dobro!

image
Lidija Lončarić

PALAČINKE S KEFIROM

Trebat će vam:
300 ml kefira
90 g kukuruznog brašna
20 g bijelog brašna
1 jaje
sol
mlijeko prema potrebi

image
Lidija Lončarić

Priprema:
Kefir pomiješajte s jajem, dodajte sol, a zatim i brašna. Pomiješajte. Trebali biste dobiti gustu smjesu, nalik onoj za američke palačinke. Ako je pregusta, dodajte malo mlijeka. Poklopite i stavite u hladnjak do idućeg dana. Kada ste spremni, palačinke pecite na malo maslinova ulja, na dobro zagrijanoj tavi. Poslužite toplo ili hladno, na slatko ili slano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 14:12