Posljednja dva tjedna ove slane kukuruzne palačinke radila sam pet do šest puta. Postalo je vruće i kefirne gljivice rade mi brže nego prije, sav kefir koji napravim ne stignem popiti, pa tako uvijek tražim rješenja kako da ga iskoristim. Nekada ga dodajem u tijesto za kruh, nekada napravim pogaču, nekad ga pojedem s granolom, a u posljednje vrijeme, dakle, radim male palačinke. Priprema je gotova u pet minuta, zbog čega ih najčešće zamutim navečer prije spavanja, a s obzirom na to da je i pečenje gotovo brzo, u nekoliko sam ih navrata ispekla prije posla pa ih ponijela za gablec. I sada najbolja stvar - isprobala sam ih već u najrazličitijim kombinacijama, i sve funkcioniraju. Odlične su s paštetom i rajčicom, s humusom i krastavcima, s pečenim jajima s tikvicama, još vruće s malo kajmaka i krupne soli, ili tople s malo javorovog sirupa, cvijeta soli i svježih borovnica. Spužvaste su, prozračne i toliko svestrane da ih u nekoj od ovih, ali i u nekoj svojoj novoj varijanti vrlo lako možete podvaliti i najmlađima. Meni se čine zgodnima i za mali upgrade, pa ovog ljeta planiram u smjesu ubaciti i malo ribanih tikvica, sve zajedno ispeći i spakirati za plažu, uz grčki jogurt. Zvuči baš dobro!
PALAČINKE S KEFIROM
Trebat će vam:
300 ml kefira
90 g kukuruznog brašna
20 g bijelog brašna
1 jaje
sol
mlijeko prema potrebi
Priprema:
Kefir pomiješajte s jajem, dodajte sol, a zatim i brašna. Pomiješajte. Trebali biste dobiti gustu smjesu, nalik onoj za američke palačinke. Ako je pregusta, dodajte malo mlijeka. Poklopite i stavite u hladnjak do idućeg dana. Kada ste spremni, palačinke pecite na malo maslinova ulja, na dobro zagrijanoj tavi. Poslužite toplo ili hladno, na slatko ili slano.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....