Idealni gablec

Zamijesite dizano tijesto po receptu Petre Jelenić i spremite ovu odličnu slanu babku

Nećete moći prestati jesti kriške ovog mekog tijesta, a možete ga nadjenuti omiljenim sastojcima

Nedavno smo posjetili suvlasnicu zagrebačkog Sala i slastičarku Petru Jelenić u njenom toplom domu u Samoboru, a na našu sreću i veselje, na stolu nas je dočekala i mirisna i meka babka. Petra ju je zamijesila večer prije, kako nam je objasnila, da imamo nešto "za gablec" dok snimamo editorijal za novi broj magazina Dobra hrana (možete ga potražiti na kioscima već 12. prosinca!).

Umjesto klasične slatke inačice, iznenadila nas je odličnim nadjevom na bazi indijskih oraščića i lisnatog povrća, a u babku je ubacila i malo sira i šunke kako bi bila konkretnija i bogatija. Nismo mogli odoljeti, tražili smo recept, a toplom preporučamo da ga spremite već ovog vikenda, pogotovo ako želite oduševiti ukućane i drage goste.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Babka

Za tijesto:
20 g kvasca
350 g brašna 00
50 g šećera
4 žumanjka
100 g mlijeka
90 g maslaca
5 g soli

Za nadjev:
200 g indijskih oraščića
300 g miješanog lisnatog povrća (blitva, špinat)
sol i papar
2-3 režnja češnjaka
2-3 žlice kiselog vrhnja
sir po želji
šunka po želji

Priprema:

Kvasac umrvite u brašno, dodajte ostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Ako je potrebno, dodajte malo mlijeka u smjesu. Ostavite tijesto na sobnoj temperaturi da kvasac malo proradi pa stavite u prekrivenu posudu i spremite u hladnjak na 12 sati da odmori. Prelijte indijske oraščiće vodom i također ostavite preko noći.

image
Berislava Picek/Cropix

Drugi dan pripremite nadjev. Blanširajte lisnato povrće, ohladite u ledenoj vodi pa ocijedite. Ocijedite indijske oraščiće i stavite u blender. Dodajte povrće, malo soli, par režnjeva češnjaka i kiselo vrhnje pa izblendajte u glatku kremu. Popravite okus sa soli i paprom ako treba, a ako je slučajno pregusto, dodajte malo vode. Razvaljajte tijesto, napunite ga nadjevom, zamotajte babku i pustite da se kratko diže, a zatim pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C. Pustite da se kratko ohladi pa narežite na kriške i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2024 09:16