CHUTNEY

ZIMNICA NA DRUGAČIJI NAČIN: Ako ste u potrazi za novim okusima, svidjet će vam se namazi i prilozi od voća, povrća, egzotičnih začina, octa i šećera!

 Marko Miščević
Na spomen zimnice uvijek mi se usne razvuku u osmijeh. Veliki je to posao, rekla bi moja mama, no treba se uvijek sjetiti užitka kad se tijekom zime s poštovanjem ulazi u smočnicu i na polici traže omiljeni džem, pekmez, ukiseljeni fini krastavci ili paprika…

A tek ajvar ili pinđur! No, tradicionalnu zimnicu koju sam svake godine pripremala s mamom malo sam promijenila. Svaku sezonu isprobavam nešto novo u svojoj kuhinji, razne kombinacije voća, ali i povrća. Bilo je tu svakakvih komentara moje obitelji da su im neki okusi čudni, a onda bi se čudom čudili kako je punjenje u palačinkama preeeefino ili im je kolač fino sočan. Onda im nije ništa bilo čudno. U posljednje dvije godine s guštom pripremam chutney - koji potječe iz tradicionalne indijske kuhinje, a sama riječ "chutney" dolazi od hindu riječi "chaţnī", što u prijevodu znači "lizati". Dobiva se miješanjem voća, povrća, začina, octa i šećera te se kuha do guste teksture. Najčešće se poslužuje kao dodatak mesnim jelima ili sirevima. Moji dragi prijatelji sve češće traže samo malo prepečenog kruha i jedu chutney bez ikakvih dodataka. S obzirom na to da ih ne radim u velikim količinama i ne stavljam nikakve konzervanse, prvenstveno je potrebno paziti da voće i povrće budu dobro oprani, a teglice čiste i sterilizirane. Tako pripremljen chutney na tamnom i hladnom mjestu može stajati i po nekoliko mjeseci. Bitno je naglasiti da se staklenka nakon otvaranja obavezno mora držati u hladnjaku. Mnogi će čitajući recepte možda pomisliti da je riječ o slatkim umacima jer svugdje ide šećer, ali spoj voća, povrća, octa i začina nekako poništi tu slatkoću pa se itekako osjeti okus čili papričica, papra ili đumbira. Dok su tržnice još pune finog voća i povrća, odvažite se i vi na pripremu jednog ukusnog chutneyja!

Chutney od krastavaca i limuna

Chutney od manga i čili papričica

Chutney od paprike i ružmarina

Chutney od šljiva i luka

Chutney od luka i jabuka

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:31