Recenzija restorana

Kuhanje je u ovom zagrebačkom restoranu vrlo dobro, no više će pažnje posvetiti poslovnjaku nego studentu

Balon postoji već dvadesetak godina, no pod ovim su chefom njihove ambicije, kao i standardi kvalitete namirnica, znatno narasli

Na zagrebačkom Prisavlju, sjeverno od savskog nasipa, već više od dva desetljeća postoji Restoran Balon. Smješten kraj ulaza u Boćarski dom, krasi ga ugodna vanjska terasa okružena zelenilom te prostran i moderno uređen unutarnji prostor. Nekada je restoran nudio klasičnu zagrebačku kuhinju, po kojoj je postao poznat među brojnim poslovnim ljudima koji i danas rado dolaze. Posljednjih godina, zapravo drugu polovinu svog postojanja, kuhinja Balona doživjela je brojne promjene, osobito otkad je vodi - od 2017. - chef Stipan Iličić. Jela se pripremaju modernije i sofisticiranije, a vinska karta je znatno proširena.

image
Privatni album

Balon smo posjetili sredinom prošlog tjedna, u kasnim popodnevnim satima, dok je sunce još bilo visoko. Odabrali smo stol na prostranoj zelenoj terasi, koja nas je štitila od gradske vrućine. Dok smo proučavali jelovnik, kao aperitiv smo popili Aurin Teranino. Ugodno nas je iznenadila ponuda večernjih menija od tri slijeda i degustacijskog menija od pet sljedova, uz mogućnost sparivanja s vinima. Ipak, odlučili smo se za klasičan izbor: dva hladna predjela, jedno toplo predjelo i glavna jela. Posebno vrijedi istaknuti da je Balon jedan od rijetkih zagrebačkih restorana koji svakodnevno nudi svježu, prvoklasnu oboritu ribu.

image

Ovdje iamju velik izbor svježe ribe

Privatni album

Prije naručenih jela, konobar nam je donio pozdrav iz kuhinje, ali ga nije predstavio, pa smo zaključili da je riječ o zalogaju mladog sira i vrhnja s wakame algama i sušenom rajčicom. Zalogaj smo namazali na domaći bijeli kruh, koji je bio sasvim korektan, ali ne više od toga.

image

Pozdrav iz kuhinje

Privatni album
image
Privatni album

Tuna tataki s wasabi majonezom, wakame algama i kandiranom rajčicom (19,80 €) jedno je od boljih ribljih predjela koje smo jeli u Zagrebu u posljednje vrijeme. Tuna je bila savršeno zapečena, posuta sezamom, a uz pikantnu wasabi majonezu i hrskave alge predjelo je bilo iznimno ukusno. Kandirane rajčice dale su dodatnu slatkoću i zaokružile cijeli doživljaj.

image

Tuna tataki

Privatni album

Tatarski biftek s naribanim maslacem (20,80 €) prava je klasika - mekano meso, nešto veći komadići kapara, savršeno začinjen i bez puno kerefeka. Jedina zamjerka odnosi se na zapečenu pogaču, koja je bila pomalo bezukusna, ali dodatni plus je veliki Tabasco koji smo dobili uz jelo. Uz tatarski biftek, po preporuci konobara, pili smo svježi Pinot crni Dvanajščak Kozol (7,80 € po čaši), koji je baš prijao uz naše jelo. Inače ga, doznali smo, nemaju u ponudi na čaše, ali toga dana imali smo sreće.

image

Tatarski biftek

Privatni album

Kao toplo predjelo odabrali smo rižoto od grdobine i graška (19,20 €), koji su nam ljubazno podijelili u dva tanjura i činilo se da su nam dali i nešto veću porciju. Jelo je bilo gotovo savršeno, ali ga je nažalost umanjila jedna velika pogreška - riža je bila prekuhana minutu-dvije. Krema od graška lijepo se stopila s rižom, maslinovo ulje je bilo vrlo ukusno (iako ga je bilo malo previše), kao i nježna krema od parmezana. Komadić grdobine bio je odlično pečen i lijepo se uklapao s ostatkom jela. Moramo reći, unatoč prekuhanoj riži, jelo nam je bilo ukusno.

image

Rižoto od grdobine i graška

Privatni album

Za glavno jelo uzeli smo file brancina sa zapečenom cvjetačom i pohanom okruglicom od parmezana i kozica (28,40 €) te janjeći file s gratiniranim krumpirom (31,80 €). File brancina bio je svjež i hrskav, ali mu je nedostajalo sočnosti te je bio blago presušen. Zapečena cvjetača bila je mekana i topila se u ustima, dok je okruglica, pohana u panko mrvicama, bila vrlo ukusna. Riblji umak bio je sočan i itekako potreban zbog suhoće fileta.

image

File brancina s cvjetačom, parmezanom i kozicama

Privatni album

Janjeći file bio je fantastičan - ravno s roštilja, mekan i sočan, s izvrsnom zapečenom koricom. Reducirani umak bio je toliko ukusan da smo ga pokupili kruhom, a posebno nas je oduševio izvrstan, mekan i savršeno napravljen gratinirani krumpir, koji je nestao prije mesa. Uz ovo jelo pili smo Hvar Hills Maior Rizerva (7,90 € po čaši).

image

Janjeći file s roštilja

Privatni album

Prije deserta primijetili smo da su konobari, iako ljubazni, distancirani i ne predstavljaju jela gostima, a nekim stolovima pristupaju s više profesionalnosti nego drugima. Čini se da više pažnje posvećuju gostima koji djeluju "ozbiljnije".

Što se deserta tiče, bili smo prilično siti, pa smo prema preporuci konobara uzeli limun tart (8,90 €). Desert je bio zlatnosmeđe boje, sa zapečenom meringom na vrhu, hrskavom podlogom i sočnom, kiselkastom kremom u kojoj se isticala i vanilija. Vrlo lijep kontrast kiselosti i slatkoće.

image

Limun tart

Privatni album

Na kraju smo vrlo zadovoljni napustili restoran. Ovdje se očito velika pažnja posvećuje kvaliteti namirnica i prezentaciji jela. Većina onoga što smo kušali bila je gotovo izvrsna, uz pokoju sitnicu koja nam se nije svidjela, poput prekuhane riže. Ugođaj je vrlo ugodan, terasa je navečer diskretno osvijetljena, a kuhinja precizna i izvlači punoću okusa iz namirnica. Smatramo da ovdje ne možete pogriješiti s izborom jela. Cijene nisu niske, većinu jela platit ćete više, ali za to dobivate visoku kvalitetu hrane.

image
Privatni album

Usluga je profesionalna, iako pomalo distancirana, što će nekima odgovarati, ali nismo mogli ne primijetiti da se nekim gostima ipak pristupa s više pažnje. No, Balon ima puno toga za ponuditi i uz još malo usavršavanja, kuhinja restorana mogla bi biti među prominentnijima grada Zagreba. Topla preporuka za posjet, posebno njihovoj zelenoj terasi gdje ćete sigurno uživati u izvrsnom objedu, a ako vas pritom pogodi kakav povjetarac protiv vrućine, možda ćete pomisliti da ste na moru, ili barem na dobrom putu do njega.

Restaurant Balon
Zagreb, Prisavlje 2

Hrana: 8/10
Ambijent: 9/10
Usluga: 7/10
€€€

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 00:05