GOURMET SPEKTAKL

Kad top chefovi spoje Balkan i Aziju: Nakon kavijara slijedi janjetina u pjeni od vinjaka

Young Marinated Eel with White Asparagus, Kombu and Caviar Sauce, jelo u objektivu Anje Maršić, @hungry_anja

 Foto: Anja Maršić
Sedmorica chefova pripremili su nezaboravno iskustvo, što je bilo jasno već prve večeri "Epicurean Weekend Extravaganze"

Prava gastronomska čarolija započela je jučer u čuvenom lošinjskom Boutique Hotelu Alhambra koji raskošnom atmosferom već godinama oduševljava goste iz cijelog svijeta.

Riječ je o hedonističkom spektaklu pod nazivom "Epicurean Weekend Extravaganza". Sedmorica vrhunskih chefova za goste su ovog vikenda pripremili nezaboravno iskustvo, što je bilo jasno već prve večeri.

Sva čarolija kreće iz kuhinje restorana Alfred Keller koji je ovjenčan prestižnom Michelinovom zvjezdicom, a cijenjeni Gault & Millau ocijenio ga je s visokih 16.5 bodova. Ovaj signature restoran lošinjskog hotela Alhambra lani je odnio pobjedu u najprestižnijoj kategoriji hotelskog restorana visoke kuhinje u izboru Dobre hrane što je samo utvrdilo činjenicu da su jela u ovom restoranu neusporediva s bilo čime u Hrvatskoj.

Ovaj hotel s pet zvjezdica smješten ju u austrougarskoj vili secesijskog stila izgrađenoj 1912. godine, okružen je opojnim mirisom drevnih borova, agava i palmi koje kreiraju elegantni krajolik uvale Čikat, jedne od najljepših u regiji.

Za prigodu "Epicurean Weekend Extravaganze" executive chef restorana Alfred Keller, Austrijanac Michael Gollenz, kojemu je Gault & Millau nedavno dodijelio prestižno priznanje "Veliki chef sutrašnjice", nakratko je podijelio svoju kuhinju s drugim proslavljenim chefovima. Kako smo mogli vidjeti svojim očima, iako je kuhinja vrvjela ljudima, sve je išlo savršeno glatko, baš kao što biste i očekivali kada večerate u sofisticiranom restoranu Boutique Hotela Alhambra, jednom od deset najboljih i najluksuznijih hotela u Europi.

Jedinstveno gourmet iskustvo

Vikend gastronomskog užitka započeo je jučerašnjom večerom u šest sljedova koja je opisana nazivom „Balkan Fine Dining Premiere“, iako su se mnogi, na kraju složili, da su jela zapravo bila kombinacija balkanskih i azijskih mirisa i okusa sa zajedničkim nazivnikom autohtonih namirnica. U pripremi ovog po mnogočemu jedinstvenog gourmet iskustva domaćinu Michaelu Gollenzu i njegovom mentoru, nagrađivanom velemajstoru s dvije Michelinove zvjezdice Christianu Kuchleru, chef-owneru restorana Taverne zum Schäfli u švicarskom Wigoltingenu, pridružila su se još dvojica vrhunskih chefova – Vanja Puškar iz beogradskog restorana New Balkan Cuisine te Marcin Przybysz iz varšavske Epoke, također jedan od chefova s Michelinovom zvjezdicom.

image

Restoran Alfred Keller

Ustupljena Fotografija

Taman u zlatni sat, pedesetak gostiju na osunčanoj terasi restorana okupilo se uz šampanjac i hors d'oeuvre. Već su ti delikatni specijaliteti za predjelo dali naslutiti da će večera biti istinski spektakl. Marcin Przybysz je pripremio predjelo koje je nazvao artisanal „kruhom“, a uključivalo je consommé od krastavaca, svježi sir s pastrvom, trout roe koji izgledom podsjeća na kavijar i, neočekivanu, šećernu vunu. Probali smo finger food zalogaj koji je spojio kulen i rakovo meso uz ragu od komorača te zalogaj od teleće gušterače obogaćene tikvicom, kamilicom i krispom od heljde, a Thai-flavoured shot od rajčice donio je eksploziju okusa.

Nakon toga se večera nastavila za precizno postavljenim stolovima uz uistinu vrhunski servis. Za početak je stigao odabir krušnih delicija, među kojima je i savršena focaccia, s nizom različitih vrsta maslaca.

Prvi tanjur postavljen pred gladne goste željne moćnih okusa bio je s potpisom chefova domaćina, Gollenza i Kuchlera, a oduševio je kopleksnom i perfektno začinjenom kombinacijom škampa, Thai salse i svježe metvice.

Savršen izgled, ali i okus imalo je jelo chefa Przybysza koje je sljubilo teleći tartar i mladi grašak koji su bili začinjeni konzerviranim limunom, dok je sljedeće jelo po redu, ono chefova Gollenza i Kuchlera još intenzivnije koketiralo s aciditetom u kombinaciji dagnji s azijskim citrusima yuzu i kaffir limete.

image

Rose Veal Tartar with Young Peas, Preserved Lemon and Spruce, jelo u objektivu Anje Maršić, @hungry_anja

Foto: Anja Maršić

Beogradski chef Puškar potom nam je priredio meso goveđeg repa i cvjetaču uz reducirani umami sos s dodatkom bučinog ulja koji je poslužio uz mrkvu u maslacu s pjenom od mlijeka, a da svako jelo bude usklađeno s vrhunskim vinima pobrinuo se sommelier Tomislav Busja.

Vizualno zanimljiva senzacija

Za posebno zanimljivo jelo ove večeri bio je zaslužan chef Przybysz iz varšavske Epoke, a njegova se kreacija istaknula viualnom komponentom. Riječ je o mladoj mariniranoj jegulji s bijelim šparogama i kombu algama koje su bile savršeno precizno i promišljeno složene, a potom ih je chef uz pomoć svog sous chefa, pred svakim gostom, prelio umakom od kavijara.

Uslijedilo je nevjerojatno mekano goveđe meso, točnije Black Angus Short Ribs, začinjeno limunom, a posljednji tanjur, prije deserta, bila je moderna vizija tradicionalnog balkanskog okusa s potpisom chefa Puškara. Na tanjuru se našla fine pulled janjetina, poslužena s pjenom od janjećeg mozga i vinjaka te crumbleom izrađenim od brašna žira i šljive.

Desert je, pak, bio osvježavajući, ali vrlo neobičan i mnoge je podsjetio na doručak. Bio je to banana sorbet s karameliziranim žitaricama, suhim voćem i sitno nasjeckanim trakicama svježe jabuke. Petit four, odabir slasnih hlađenih pralina, karamela i macaronsa savršeno je zaokružio ovaj gurmanski spektakl.

Uz niz gostiju iz Hrvatske i inozemstva kojima Boutique Hotel Alhambra nudi visok stupanj privatnosti i bijeg od svakodnevice, na večeri u restoranu Alfred Keller bili su i Peter Schoch, švicarski stručnjak za hotelijerstvo i gastronomiju, s iskustvom dugim više desetljeća koji od proljeća 2020. godine djeluje kao CEO i član uprave Jadranka grupacije hotela te Melissa Mettler, direktorica SPA and Wellness Jadranka grupacije hotela koja nam je otkrila sve čari vrhunske wellness oaze hotela Alhambra u kojoj se gosti mogu prepustiti nizu tretmana i rituala za tijelo, od kupki za čišćenje do detoksikacijskih pilinga i obloga, uživajući u blagodatima prirodnih esencijalnih ulja. Pod budnim okom sve je, pak, držao Christian Wolny, direktor Boutique Hotela Alhambra. Niti jedna sitnica mu nije promaknula, interesirao se oko svakog gosta ispitujući njihovo zadovoljstvo i promišljanja o hotelu i večeri.

U sklopu "Epicurean Weekend Extravaganze" u subotu i nedjelju, pak, slijede nove gala večere slavnih chefova koji će svojim izvanrednim kulinarskim kreacijama zasigurno jednako razveseliti nepca brojnih gurmana u restoranu Alfred Keller kao što su to učinili i chefovi zaslužni za uspješnu večeru ovog petka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:34