DOBRA PREPORUKA

Kultno mjesto u Skradinu, uvijek vrijedno posjeta, a sada ondje kuhaju bolje nego ikad

 Tom Dubravec
Drugi restorani, konobe i bistroi teško će nadmašiti izvedbu ovog tradicionalnog restorana kada su u pitanju skradinski običaji

Restoran Cantinetta u Skradinu postoji više od 15 godina i slovi kao kultno mjesto, jer tamo se jedu najbolja jela skradinske tradicije. Iako je u prošlosti znala robovati zahtjevima turista pa se na meniju znalo naći i uobičajenih "turističkih jela" tipičnih za Dalmaciju, vlasnik Tome Računica, ujedno i glavni kuhar, prerezao je i kartu potpuno promijenio uvrstivši u nju jela toga kraja, oviseći o ribljoj ponudi dana, onome što se može pronaći u zaleđu ili kod domaćih proizvođača na šibenskom pazaru.

Bili smo mnogo puta u Cantinetti, u svako godišnje doba, i svjedočili bogatstvu skradinske gastronomske tradicije - jeli smo tingule, sipu sa šparogama ili bobom, špice (ciple iz Prukljanskog jezera), čokalice (ribice nalik gavunima) i pratili gastronomski razvoj Cantinette, s time da ovoga puta hrana bila najbolja dosad.

Kao pozdrav iz kuhinje došle su nam srdelice (lokalci je zovu zatonska srdela) koje su kratko kuhane u odličnom maslinovom ulju samo da puste svoju vodu - jelo sjajnog okusa koje zove da tunkate toć. Potom stiže riblja juha - prebogata ribljim mesom, repovima škampa i kozica. Bez riže jer su namirnice bile više nego dostatne da juhu obogate na "gospodski način".

image

Cantinetta 6

Privatna arhiva

Zatim smo probali mesni carpaccio poslužen na divljoj rukoli, ugodnog okusa, možda trunčicu prehladan, ali inače bez zamjerki.

image

Cantinetta 1
Carpaccio mesni

Privatna arhiva

Potom stiže riblji carpaccio, zgodno poslužen u obliku ribe - na početku glava, tijelo čine na tanko narezane ploške mesa, a na kraju rep. Ovako poslužiti ribu možete samo ako je super svježa, jer ćete svježinu mjeriti po oku od glave - a naše je signaliziralo da je riba plivala koji sat prije našeg dolaska.

image

Cantinetta 2
CArpaccio riblji

Privatna arhiva

I onda iznenađenje - skradinski rižot, jelo koje se priprema samo u svečanim prilikama poput fijera i za mnoštvo ljudi jer se kuha gotovo dva dana. Računica govori da su odlučili pomaknuti tradiciju i za vikende uvrstiti rižot u ponudu.

image

Cantinetta 3
Skradinski rižot (obavezno)

Privatna arhiva

Svaka čast na hrabrosti, a sudeći po okolnim stolovima, svi su ga naručili kao jedan od sljedova. Rižot odličnih okusa, riža baš kako treba i, naravno, zasitan - uz arome muškatnog oraščića (naći će se gotovo u svakom receptu u Skradinu) i svježe ribanog papra.

Naša gozba ne završava jer ima janjećih kotleta iz Bukovice (sela u zaleđu Skradina u koje se ujedno odlazi po kapulu kada se priprema skradinski rižot) i bižota (jegulja iz jezera) koje su nam pripremili "na gradela". Bižoti na gradela su potpuno iznenađenje, prepune okusa, bez one masti i sočne. Za janjetinu također nema zamjerki, pečena je zanatski, sočna i ugodnog slatko-slanog okusa.

image

Cantinetta 4

Privatna arhiva

Za kraj je stigla skradinska torta (njihova inačica bečke zaherice, samo bogatija) i crumble od jabuka - sočan i ne presladak, što nam se posebno svidjelo.

image

Cantinetta 5
Skradinska torta

Privatna arhiva

Iako je vinska karta Cantinette doista bogata - tu su naša vina raznih cjenovnih skupina, ali i strane etikete više klase (očito namijenjene gostima koji u Skradin stižu u superjahtama), mi smo se odlučili za tradiciju pa smo naručili svježi Bibich Debit. Kućno vino je također dobro pa nećete pogriješiti ako se odlučite za njega jer je umjerenijih alkohola i jako pitko.

Za ljepšeg vremena ili u ljeto sigurno ćete poželjeti sjediti na terasi restorana, dok ćete se u hladnija vremena odlučiti za unutrašnji prostor u kojem vlada ugodna atmosfera.

image

Cantinetta interijer

Privatna arhiva

Sve u svemu, teško će drugi gastronomski objekti nadmašiti Cantinettu kada su u pitanju skradinska tradicija, namirnice i recepti. A još uz dodatak skradinskog rižota koji se priprema vikendom - nema boljeg izleta, bez obzira na to jeste u Zagrebu, Splitu ili Šibeniku.

HRANA: 9/10
AMBIJENT: 9/10
USLUGA: 9/10
VRIJEDNOST ZA NOVAC: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 03:43